Gaziantep’te Tse Danışma Kurulu Toplantısı

Türkiye Standartları Enstitüsü (TSE) Gaziantep Danışma Kurulu ilk toplantısını Gaziantep Ticaret Odası konferans salonunda gerçekleştirdi.TSE...

Türkiye Standartları Enstitüsü (TSE) Gaziantep Danışma Kurulu ilk toplantısını Gaziantep Ticaret Odası konferans salonunda gerçekleştirdi.

TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, kurum müdürleri ve sanayicilerin katıldığı, Vali Erdal Ata’nın başkanlık ettiği toplantıyı TSE Güneydoğu Bölge Koordinatörü Mahmut Ulaş yönetti. Toplantı öncesinde, Şahinbey Belediyesi’nin almaya hak kazandığı ‘ISO 10002-2006 Müşteri ve Şikayetleri Yönetim Sistemi Belgesi’ Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na verildi. ISO belgesi Başkan Tahmazoğlu’na TSE Başkanı Hulusi Şentürk tarafından takdim edildi.

Reklam
Reklam

Toplantının açılış konuşmasını yapan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, uygunluk denetim pazarında söz sahibi olabilmesi için TSE politikalarının desteklenmesini istedi. Katılımcılara standardın önemini anlatan Şentürk,”Ekonominin gelişebilmesi, kaynakların verimli olarak kullanılabilmesi, bunun da ötesinde küresel pazarlarda yer alabilmek için standartlara uymak, uyduğumuzu belgelendirmek mecburiyetindeyiz. TSE gerek standart hazırlama faaliyetleri gerek bunun belgelendirilmesi için gerekli olan; test, denetim, muayene hizmetlerini veren milli bir kuruluşumuz” dedi.

TSE’nin kendi alanında dünyanın en büyüğü olduğuna dikkat çeken Şentürk,”1954 yılında kurulan, 1960 yılında kanunu çıkan ve o günden beri de bugüne kadar on binlerce kuruluşumuza hizmet vermiş olan, 1500 kişinin çalıştığı bir kurum. Ancak bunu çok az insan biliyor; TSE kendi alanında aslında dünyanın en büyük kuruluşlarından bir tanesi. Genelde bizim milli kuruluşlarımız dünya ölçeğinde küçük gibi bir algı var bizde. Fakat işin aslı o değil. TSE bu alanda sadece; Almanya, İtalya, Fransa ve İngiltere’nin standart kuruluşları ile boy ölçüşebilir. Diğer standart kuruluşlarının TSE ile bu anlamda yarışması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Kalitede verilen mücadeleyi Fransızların ‘standartlar savaşı’ sözüyle özetleyen Şentürk, şöyle devam etti:

“Standartlar ekonomik hayatımız için çok önemli olduğu kadar iş dünyamızın küresel pazarlarda üstün hale gelebilmesi için stratejik bir öneme sahip. Standart, aslında oyunun kuralını belirlemek demektir. Takdir edersiniz ki oyunun kuralını kim belirlerse maçı onun kazanma ihtimali çok daha yüksek. Her ne kadar kağıtta yazan ismi çok masumaneyse de kaliteli hizmet ve ürünlere ulaşabilmek, malların tüm dünya pazarlarında dolaşımını kolaylaştırmak diyorsa da, bunu yazılı olmayan bölümü çokta etik değil. Tam ekonomik savaştır. O yüzden Fransızlar buna ‘standartlar savaşı’ adını veriyor. Kim standardı değiştirebiliyorsa pazarda üstünlüğü o ele geçiriyor. Tüm dünyada herkes bir oyun içerisinde. Önce davranan gücü yeten standartları kendi üstün olduğu niteliklere göre değiştirmenin mücadelesinde. O yüzden biz standartlara uyan ülke olma politikamızı geliştirmek mecburiyetindeyiz. Standartlara uymanın yanı sıra artık standartları belirleyen ülke olabilmeliyiz. Standartları belirleyen ülke olmadığımız müddetçe küresel dünyada çok büyük başarılara imza atmamız mümkün değil. Hep orta düzeyde çalışmaya, hatta tedarikçi konumda kalmaya mahkum oluruz. Biz kendi markalarımızla dünya pazarında güçlenmek ve büyümek istiyorsak standartları belirleyen ülke olma konumuna yükselmeliyiz. Bunun içinde önemli bir gelişme oldu. Ocak ayı itibariyle TSE, Avrupa’nın standart kuruluşlarının tam üyesi oldu. Şimdi hedefimiz ISO’da A grubu üyeliğe yükselebilmek. Ama bunun için üniversitelerimizin ve sanayicilerimizin bize destek vermeleri gerekiyor.”

Reklam
Reklam

Gaziantep Valisi Erdal Ata ise TSE'nin kurulduğu tarihten itibaren Türkiye'ye çok önemli hizmetler sunduğuna vurgu yaptı. Gaziantep’in Türkiye'nin önemli üretim merkezi olmasına rağmen bugüne kadar burada laboratuarların kurulmamasının önemli bir eksiklik olarak gördüğünü belirten Ata, “Sayın başkanımız ifade etti. Bir bölge laboratuarı kurulacak. Artık buradaki sanayini yapısına uygun olarak onların ihtiyaç duyduğu analizleri yapacak laboratuarlar kurulur. Hem ilimizde hem de bölgemizdeki tüm sanayicilere hizmet eder” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz