Gaziantep’ten Dünyaya Barış Çağrısı

Mülteciler için Gaziantep’in Oğuzeli ilçesine kurulacak olan Kabul ve Barınma Merkezi’nin temel atma törenine katılan...

Mülteciler için Gaziantep’in Oğuzeli ilçesine kurulacak olan Kabul ve Barınma Merkezi’nin temel atma törenine katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Suriye’de akan kanın durması için dünya ülkelerine çağrıda bulundu.

Dünya Mülteciler Günü'nde temeli atılan Kabul ve Barınma Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan AB Bakanı Egemen Bağış, Gaziantep’ten dünyaya barış çağrısı yaptı. Zulümlerin son bulmasını ve akan kanın durması gerektiğini dile getiren Bağış, Suriye’de yaşananların insanlık suçu olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Dünya Mülteciler Günü'nde anlamlı bir tören gerçekleştiriyoruz. Türkiye ile AB arasındaki iş birliğinin nişanlarından biri haline gelecek bir tesisin temelini attık. Suriye’den gelip ülkemize sığınan kardeşlerimizin bulunduğu Kilis’teki kampı ziyaret ettik ve orada gerçekten çok duygulandık. Yaratılmışların en şereflisi insandır. Gaziantep’ten insanlığa bir çağrıda bulunmak istiyorum; bu kanın durması lazım. Buna seyirci kalanlar bu vahşetin ortaklarıdır. 51 bin kişi Türkiye’ye sığınma talebiyle başvuru yapmış, 21 bini geri dönmüştür. Suriye’de yaşananlar insani bir afettir, vahşettir ve insanlık suçudur."

"ZULMÜN SONA ERMESİ İÇİN EL ELE VERMEMİZ LAZIM"

Zulmü sonlandırmak için birlik çağrısında bulunan Bakan Bağış, Beşar Esad’ın zulmünü durdurmak için samimi ve güçlü bir irade ortaya konulmadığını söyledi. Bağış, "Bizi kanlı diktatörden kurtarın çağrısı yapan insanları gördükçe yüreğimiz sızlıyor. Bu zulümlerin sona ermesi için tüm insanlığın el ele vermesinin vakti gelmiştir. Bu zulme seyirci kalanlar zulmün ortaklarıdır. Ülkemize gelen kardeşlerimiz bizim misafirlerimizdir. Biz, onlar için üzerimize düşeni yapacağız ama hayati tehlike altında olan insanların çağrısını vurgulamak istiyorum. Esad’ın vahşetini durdurmak için samimi ve güçlü bir irade ortaya çıkmamıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Bağış, Başbakanın Meksika’daki zirvede gündeminin büyük çoğunluğunu Suriye’ye ayırdığını, dünya liderleriyle yaptığı görüşmelerde Suriye konusuna dikkat çektiğini ve uluslararası camianın ortak bir çaba içerisine girmesinin önemini vurguladığını aktardı.

"KİMSE KEYFİNDEN GÖÇ ETMEZ"

Göç konusuna da değinen Egemen Bağış, insanların keyfinden göç etmediğine vurgu yaptı. Göç konusundaki sorunları ortadan kaldırmak için çalışmalar yapılacağını ancak Türkiye’nin de bu konuda Avrupa Birliğine bağlı ülkelere vizenin kaldırılması yönünde talepte bulunacağını söyledi. Bağış, "Göç eden vatandaşlarımızın keyfi göç etmediğini biliyoruz. O yüzden sorunu yerinde incelemek, bu sorunu ortadan kaldırmak ve bu konuda adımlar atmak zorundayız. Türkiye’nin olduğu gibi AB ülkelerinin de sorunun bilincinde olması gerekir. Bunun için Türkiye’nin de birtakım talepleri olacak. Vatandaşlarımızın AB ülkelerine vizesiz gitmelerinin önünün açılmasını istiyoruz. Haksız, hukuksuz ve mantıksız vize uygulamalarına son verilmeli" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

İnsani Yardım ve Krizlere Müdahaleden Sorumlu Avrupa Birliği Komiseri Kristelina Georgieva da mülteci sorununun II. Dünya Savaşı'ndan sonra önem kazandığını belirtirken, Suriye’den Türkiye’ye göç edenlerin, sağlanan yardımlardan çok ülkelerinde barış ve huzur istediğini söyledi. Georgieva, "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana mültecilerin sorunlarının çözülmesi önemli bir konu haline geldi. Bunun temel sebebi, ülkelerinden savaş nedeniyle göç edenlerin geri dönmesini sağlamak içindir. AB bunun sonucu olarak ortaya çıktı. İhtiyaç duyanlara yardım eli uzatmak çok önemli" diye konuştu.

Georgieva, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir rejim Suriye'de insanları ülkelerinin dışına itmiştir. Suriye’den göç edenler sağladığımız yardımlara müteşekkirler ama onlar huzur ve barış istiyor. Bu acının durması için çaba harcamamız gerekiyor. Burada meşhur Türk misafirperverliğini bir kez daha görüyoruz. Türkiye’ye göç edenler kalacak yerlerin yanı sıra çevre de yapabiliyorlar. Türkiye ile birlikte bu projede yer almaktan gurur duyuyoruz. 2024’e kadar süreç devam edecek. Bu süreçte 7 merkez kurulacak. Türkiye sorumluluklarını yerine getirebilmek için yeterince çalışıyor."

Reklam
Reklam

Temel atma törenine; Egemen Bağış ile Kristelina Georgieva’nın yanı sıra İçişleri Bakanı Yardımcısı Osman Gümüş, Avrupa Birliği Müsteşarı Haluk Ilıcak, Avrupa Birliği Delegasyonu Türkiye Başkanı Jean-Maurice Pirert, Yabancılar Hudut İltica Dairesi Başkanı Yahya Bilgiç, AK Parti Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, Gaziantep Valisi Erdal Ata, kaymakamlar ve belediye başkanları katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz