Gaziler Günü Mersin’de Çoşkuyla Kutlandı

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e ‘Mareşal’ rütbesi ve ‘Gazi’ unvanının verilmesinin yıldönümü olan ‘Gaziler Günü’ Mersin’de...

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e ‘Mareşal’ rütbesi ve ‘Gazi’ unvanının verilmesinin yıldönümü olan ‘Gaziler Günü’ Mersin’de coşkuyla kutlandı.

19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Törene, Mersin Vali Vekili Suphi Olcay, MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, CHP Mersin Milletvekilleri Aytuğ Atıcı ile Vahap Seçer, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, il protokolü ve Mersin’deki gaziler katıldı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Törende daha sonra Vali Vekili Olcay, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral İmren, Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız, Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.

Reklam
Reklam

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız, bugünü ‘Gaziler Günü’ olarak kutladıkları için mutlu olduklarını ifade ederek, “19 Eylül 1921 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin çıkardığı özel bir kanunla büyük Atatürk’e ve onun silah arkadaşlarına ‘Gazilik’ unvanı verilmiş ve o gün ‘Gaziler Günü’ olarak ilan edilmiştir. Bu mutlu gün başta yüce Türk milletine ve onun bağrından çıkan tüm gazilerimize kutlu olsun” dedi.

Türk milletinin gazileri ve şehitleri asla unutmayacağının altını çizen Cındız, “Gazi, bir zamanlar savaş meydanlarında, uçsuz bucaksız çöllerde, geçit vermez karlı dağların vadilerinde durmaksızın cansiperane vuruşup yaralı, yorgun, argın dönendir. Gazi, Çanakkale’dir, Sakarya, Kars, Kore, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir. Gazi, en büyük Mustafa Kemal’dir” ifadelerini kullandı.

Türk milletinin gazi ve şehitlere minnettar olduğunu belirten Cındız, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şehit ise topraktır. Toprak ise vatandır. Yüce Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran bu gaziler ve şehitlerdir. 1950 yılındaki savaşlarla Güney Kore devletini kuran bu gazilerdir. 20 Temmuz 1974’te savaşlarla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kuran bu gazilerdir. Bu gaziler ve onların bağrından çıkaran Türk milleti ne büyük bir millettir. Bu gaziler Türkiye için, bayrak için, vatan için canlarını ve kanlarını yüce Türk milletine adamışlardır. Bu gaziler vatan uğrunda şehit olanlar gibi canlarını her zaman feda etmeye hazırlardır. Yüce Türk milletinin ve gazilerimizin ‘Gaziler Günü’ kutlu olsun.”

Reklam
Reklam

Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan törenin ardından il protokolü Gazi ve Şehit Ailelerine Yardım Derneği’ni ziyaret ederek, ailelerle sohbet ettiler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: