Gazipaşa’da Üreticiyi Dolu Ve Fırtına Vurdu

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde etkili olan dolu yağışı ve fırtına, açık ve örtülü tarım alanlarına zarar...

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde etkili olan dolu yağışı ve fırtına, açık ve örtülü tarım alanlarına zarar verdi. Gazipaşa ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü doğal afetten zarar gören alanlarda hasar tespit çalışmalarına başladı.

Gazipaşa ilçesinde etkili olan dolu yağışı ve fırtına tarım alanlarına zarar verdi. Açık ve örtülü tarım alanlarının yüzde 80 oranında zarar oluşturdu, camekanların camlarını kırdı. Dolu yağışının etkili olduğu köylerde incelemelerde bulunan Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk, dolu yağışı nedeniyle muz ve nar üretimi yapılan köylerde ciddi zarar oluştuğunu söyledi. Pamuk incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Köylülerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletmek ve incelemelerde bulunmak üzere köylerimizi geziyoruz. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerimiz zarar tespit çalışmalarına başladı. İlk tespitlere göre özellikle nar ve muz bahçelerinde zararın çok olduğunu gördük. Bazı köylerin ulaşımında aksamalar oldu. Ulaşımda aksaklıklar olan köylere ekiplerimizi göndererek kapanan yolların açılmasını sağlıyoruz. Zarar gören tüm çiftçilerimize geçmiş olsun diliyorum" dedi.

Reklam
Reklam

NAR BAHÇELERİ ZARAR GÖRDÜ

Gazipaşa’da bu yıl 6’sı düzenlenecek olan Çekirdeksiz Nar Şenliğine hazırlanan nar üreticileri de dolu yağışından büyük zarar gördü. İlçeye bağlı Esenpınar köyünde yıllık 50 ton çekirdeksiz nar üretimi yapıldığını söyleyen Esenpınar Köyü Muhtarı Sami Polat “İlçemizde dün akşam saat 19.00 sıralarında etkili olan şiddetli dolu, ağaçlardaki narları parçaladı. Evlerin damındaki gün ısılarının camlarını kırdı. Esenpınar köyünde 50 ton civarında çekirdeksiz nar üretiliyordu. Bunun neredeyse tamamına yakını zayii oldu. Ayrıca 19-21 Ekim tarihlerinde arasında yapılacak olan 6. Çekirdeksiz Nar Şenliğine hazırlanıyorduk. Galiba artık bu dolu felaketinin ardından şenliğe hazırlanamayacağız. Yetkililer köyümüzde zarar tespit çalışmalarına başladı. Umudumuz köydeki üreticilerimizin zararının yetkililerin duyarlılığı ile karşılanmasıdır.” diye konuştu. Nar üreticisi Safiye Polat ise “Bütün sene uğraştık, emek verdik. Dolu yağışının ardından tüm emeklerimiz boşa gitti. Dolu yağışının durmasının ardından ne yapacağımızı bilemedik, bahçemize koştuk ama yapacak bir şeyimiz yoktu. Narlarımız parçalanmış vaziyette. Yere vuran dolu lastik top havaya fırlıyordu. Evlerin damından gün ısıların camları patladı. Anlatılacak gibi değil, kabus gibi bir gün geçirdik.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

DEVLETTEN YARDIM BEKLİYORUZ"

Muzkent köyünde çiftçilik yapan Ahmet Sönmez, akşam 20.00 sıralarında başlayan ceviz büyüklüğünde dolunun camekanlardaki camları kırdığını söyledi. yaklaşık 150 tabaka camın kırıldığını belirten Sönmez, köy genelinde camekanlarda ve ürünlerde zarar olduğunu, devlet yetkililerinin zarar gören üreticilerin devlete olana borçlarını affetmesi gerektiğini söyledi.

Üretici Kemal Maden ise akşam yağan tolunun camları yerle bir ettiğini söyledi. Üzerinde cam kalmayan camekanlar olduğunu belirten Maden, “Şu an köyde cam diye bir şey kalmadı. Yumurta büyüklüğünde dolu yağdı akşam. Tüm köylü perişan oldu. Tüm çiftçilerin ödemesi gereken kredisi var. Yetkililerin üreticiye yardım etmesini istiyoruz. Şuan bizim için hayat durdu” dedi.

MUZ BAHÇELERİ TALAN OLDU

Muz üreticisi Hasan Çelik, akşam 19.00-21.00 arası ceviz ve yumurta büyüklüğünde yağan dolunun tüm muz bahçelerinde hasara neden olduğunu söyledi. Muz bahçelerinde ağaçlara hasar veren dolunun ardından çıkan fırtınanın ağaçları devirdiğini belirten Çelik, “Sıcak gelmeye başladığında ağaçlar solmaya başladı. Bu bahçeler zamanla kararacak. Bazı bahçelerde yüzde 70 bazı bahçelerde yüzde yüze yakın zarar var. Bizler bir kilo muzun bile vergisini devlete veriyoruz. Sigortalı olan bahçeler olduğu gibi olmayan bahçelerde var. Biz nasıl vergi veriyorsak devlet yetkililerinin de zararımızı karşılamasını istiyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bir diğer muz üreticisi Süleyman Toprak ise, “Bu tufan akşam 20.00 civarında başladı. Dolu ceviz büyüklüğündeydi. Biz bu mahsulden hiçbir gelir elde edemeyiz. Masrafımızın üçte birini bile alma şansımız yok. Yarın bu zararın etkileri daha net ortaya çıkar. Biz devlet büyüklerinden yardım bekliyoruz. Bu bahçe bu saatten sonra ürün vermez. Şimdiye kadar olanı atacak halimiz yok ama masrafımızı karşılarsak kar bileceğiz” şeklinde konuştu.

KÖY YOLLARI ZARAR GÖRDÜ

Gazipaşa’da etkili olan sağanak yağışın ardından bazı köy yollarının da zarar gördüğünü bildirildi. Yenigüney köyü muhtarı Adem Yıldırım, yağışın etkisi ile köy içerisindeki mahalle yollarının dereye dönüştüğü ve kullanılamaz hale geldiğini söyledi. Öte yandan Gazipaşa Meteoroloji Müdürü Yurttabir Özel, ilçede dün akşam saatlerinde etkili olan şiddetli yağışın ardından metrekareye 22 kilogram yağış düştüğünü bildirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: