GAZÜ'den menenjit araştırması

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ecir Ali Çakmak, "Bakteriyel Menenjitli Hastalarda eNOS, iNOS, ve nNOS Gen İfadesinin Tayini ve Bağışıklık Sistemi Üzerine Etkileri" adlı proje çalışması hakkında bilgi verdi.

Menenjit bakteriyel enfeksiyonun, beyni çevreleyen zarların iltihaplanması sonucunda meydana geldiğini belirten Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ecir Ali Çakmak, her 10 hastadan birinin ve 7 vakadan birinde sağırlık veya çeşitli beyin zedelenmeleri şeklinde ciddi doku bozuklukları kaldığını ifade etti. Prof. Dr. Çakmak, "Akut bakteriyel menenjit çok sık olmamasına rağmen, halen normal konakta gelişen en ciddi enfeksiyondur. Mortalite ve morbidite oranları çok yüksektir. Deneysel menenjitlerde bakterilerin sebep olduğu enflamasyon nedeni ile beyin omurilik sıvısına sızan lökositlerin beyin dokusunda zedelenme gelişimine katkıda bulunduğu, beyin ödemini ve intrakranial basıncı arttırdığı gösterilmiştir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Çocuk Hastanesi'nde 50 hastadan alınan örnekler üzerinde çalışma yaptıklarını anlatan Proje Araştırıcısı Uzman Serdar Öztuzcu da, "Çalışmamızı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ile birlikte yürütüyoruz. Projeye Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tez danışmanlığı yapıyor. Yapılan bu çalışma ayrıca dünyada bir ilk olma özelliğini de taşıyor. Çünkü beyin omurilik sıvısına geçen lökositlerin, gen düzeyinde ifadesini ilk kez biz araştırıyoruz. Bu proje, bilimsel yönden bir açılım sağlayacak" ifadesinde bulundu.

Çalışmalarını Onkoloji Hastanesi Moleküler Genetik Laboratuarı ve Tıbbi Biyoloji Genetik Laboratuarında gerçekleştirdiğini kaydeden Öztuzcu, "Bakteriyel menenjitte bağışıklık, kişiden kişiye farklılık gösterip ve farklı şiddetlerde enflamasyon gelişmektedir. Buna bağlı olarak ölümler ve hastalık sonrası kalıcı bazı harabiyetlerin görülmesi, kişiden kişiye farklılıklar göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, menenjit hastalığına yakalanan hastaların, hastalığa yakalanması ile ilgili genetik temeli araştırmak ve hastalık sonrası görülen kalıcı etkilerin kişinin genetik yapısı ile olan ilgisini araştırmaktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam