Gazze'de rezervler tükendi

GAZZE (İHA) - İsrail'in enerji sevkıyatını kestiği Gazze'de yakıt rezervlerinin tükenmesi nedeniyle yetkililer günde 8 saatlik enerji kesintisine gidileceğini açıkladı.

Gazze enerji üretim şirketinin başkanı Refik Maliha, "Dün enerji rezervlerimizi tükettik ve bu yeni bir krize yol açacak" şeklinde konuştu. İsrail'in enerji ikmalini kestiği Gazze halkı, geçtiğimiz kasım ayından bu yana enerji kesintileriyle baş etmeye çalışıyor. İsrail, ülkeye zarar vermeye çalışan ayrılıkçı grup Hamas'ın yönettiği toprakları ekonomik baskı altına almaya çalıştığı için enerji kesintisi yaptı.

Reklam
Reklam

Maliha, kasım ayından bu yana İsrail'in bölgeye 250 bin litre yakıt gönderdiğini ancak enerji santrallerini çalıştırabilmek için kendilerinin 360 bin litre yakıta ihtiyacı olduğunu ifade etti. Rezervlerin kullanılmış olmasından dolayı enerji üretiminde yüzde 30 ile 35 arasında bir düşüş yaşanacağını belirten Maliha, "Bu durum, enerji kesinti sürelerinin artmasına neden olacak" dedi.

Gazze güç üretim şirketinin başkanı Süheyl Sakik de enerji kesintilerinin 1 seferde 8 saat süreceğini ve bunun aralarında hastanelerin de olacağı yerel altyapılarda gerçekleşeceğini söyledi. Sakik bu durumun, hastaneler ve sağlık kuruluşlarının çalışmasını engelleyeceği için büyük bir krize yol açacağını belirtti.