İsrail havadan, karadan ve denizden Gazze'yi bombalarken, Gazze'yi vuran savaş araçlarının yakıtının Haziran ayı sonunda Türkiye'den İsrail'in Aşkelon limanına SCF Altai tankeri tarafından taşındığı ortaya çıktı.
Rotahaber'in haberine göre, İsrail dün gece kalıcı ateşkes yapılacağı düşünülürken ani bir kararla Gazze’ye kara harekatı başlattı ve bu karar bütün dünyadan tepki gördü. İsrail’e tepki gösteren ülkelerden biri de Türkiye’ydi.
İsrail hava kuvvetlerine ait savaş uçakları mütemadiyen Gazze’yi bombalarken bir yandan da karaden ve denizden kuşatma gerçekleşti.
İsrail’in bu orantısız harekatına genelde dünya ülkelerinden resmi bir yaptırım gelmezken, ülkeler sadece İsrail’i kınamakla yetindi.
Ancak insanlık dünya ülkelerinden kınama haricinde bir icraat bekliyor. Yaptırım uygulaması istenen ülkelerden biri Türkiye. Çünkü Türkiye söylem bazında İsrail’i çok ciddi şekilde eleştiriyor. Ancak ortaya çıkan bir belge perde arkasında bu sert söylemlerin icraatlarla desteklenmediğini, bilakis İsrail’in menfaatine olacak işler yapıldığını gösteriyor.
Bu belgelerden bir tanesi de Gazze'yi vuran uçakların ve kara hareketına katılan tank ve araçların yakıtlarının Türkiye'den gittiğini ortaya koydu.
Geçtiğimiz Haziran ayının sonunda Kürt petrolünü önce Ceyhan’a oradan da gemiyle İsrail’e taşıyan tankerin İsrail’in Aşkelon limanına yanaştığı ortaya çıktı.
Rotahaber’in edindiği bilgiye göre Irak Bölgesel Kürt Yönetimi petrolünü taşıyan SCF Altai tankeri 20 Haziran 2014 sabahı İsrail limanına yanaştı.
Uluslar arası liman denetleme merkezlerinden de teyit edilen bilgiye göre, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından Türkiyenin Ceyhan limanına pompalanan petrolü taşıyan tankerlerden Liberya bandıralı SCF Altai, İsrail
in Ashkelon limanına yakıt götürdü. SCF Altai tam 81 bin ton petrol taşıma kapasitesine sahip büyük bir gemi.
Irak Merkezi Yönetimi ile Bölgesel Kürt Yönetimi arasında gerginliğe neden olan Türkiye-Ceyhan üzerinden Kürt petrolünün satışı halen devam ediyor.
İsrail’in yakın müttefiki olan ABD Kürt petrolünün bağımsız olarak satılmasından rahatsız ve petrolün alıcılarını uyarıyor ama Türkiye buna rağmen Kürt petrolünün İsrail’e taşınması işine devam ediyor.
Bu taşımadan elde edilen gelirler de Halk Bankası’nda birikiyor. 14 Temmuz 2014’te Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Ankara ziyaretinin de Halk Bankası'nda biriken petrol parasından Kuzey Irak kısmına düşen miktarın tahsili için gerçekleştiği iddia edilmişti. Enerji Bakanı Taner Yıldız bu iddiayı kabul etmedi ama bu ziyaretin, “Geçici olan hesapların, kalıcı hesaplar haline gelmesi ve yetkililerle bu hesapların açılması için gerçekleştiğini” belirtmişti.
Halkbank’ın internet sitesi de Kürt petrolünü Türkiye üzerinden İsrail’e taşıma işini 20 Haziran’da kendi sitesinden duyurmuştu. Halkbank’ın sitesinde yer alan haberde şu ifadeler kullanılmıştı:
“Foreks'in gemi izleme kayıtlarından aldığı bilgiye göre, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından Türkiye'nin Ceyhan limanına pompalanan petrolü taşıyan tankerlerden Liberya bandıralı SCF Altai, İsrail'in Ashkelon limanına yanaştı. SCF Altai 81 bin ton petrol taşıma kapasitesine sahip.”
Resmi yetkililere göre, İsrail Kürt Yönetimi ile sıkı ilişkiler geliştirmeyi ve böylece Orta Doğu ile sınırlı olan diplomatik ağını genişleterek enerji tedariki seçeneklerini arttırmak istiyor. Bu noktada ise Türkiye, İsrail ve Kürtler arasında aracılık yapıyor. Elde edilen paralar da HalkBank’ta birikiyor. Türkiye'nin bu aracılığı sıkışan İsrail'i enerji anlamında rahatlatıyor
Böylece Şu an Gazzelileri bombalayan İsrail’in savaş araçlarında kullanılan yakıtların Haziran ayının sonunda Türkiye üzerinden Aşkelon’daki rafinerilere getirildiği anlaşılıyor.