GBT sorgulama nereden ve nasıl yapılır?

GBT sorgulama işlemi artık hiç bir yere gitmeden internet üzerinden yapabiliyor. Bu sorgudan aldıkları evrakları gerekli durumlarda kullanabiliyor. Peki GBT sorgulama nasıl yapılıyor?

Bir yerde işe girileceği zaman ya da bir kuruma başvurulacağı zaman yetkililerin istediği en önemli belgelerden bir tanesi olan GBT kişi hakkında bilgi alınması gereken en gerekli belgelerden bir tanesidir. Açılımı Genel Bilgi Tarama olan bu belge ülkemizde yaşayan vatandaşların adli sicil kaydına ilişkin bilgilerini içermektedir. GBT sorgulama neticesinde çıkan GBT belgesinde vatandaşın yaşadığı kanunsuz olaylar veya suçlamalar yer almaktadır. Bu nedenle özellikle iş yerleri GBT sorgulama yapılması ile gelen belgeyi mutlak suret ile istemektedir. Eğer herhangi bir kanunsuz olaya karışılmamış ise GBT sorgulama temiz çıkmakta ve kişinin önünde herhangi bir engel oluşturmamaktadır.

Reklam
Reklam

GBT sorgulama işlemi önceleri ilgili devlet kurumuna giderek yapılabilmekte ve bu sorgulamaya ilişkin belge bu şekilde alınabilmekteydi. Ancak bir işe başlarken istenilen belgelerin bir hayli fazla olması ve bu belgelerin toplanmasının biraz zaman alması vatandaşlarda ciddi anlamda vakit kaybı yaratmaktaydı. Fakat yapılan yeni düzenlemeler sayesinde vatandaşların GBT sorgulama işlemi ve gerekli belgeyi tedarik etme süreci çok daha kolay bir hale gelmiştir. Bu GBT sorgulama yöntemi ile vatandaşlar ihtiyaç duydukları belgeyi internet üzerinden tedarik edebilmekteler. GBT sorgulama işleminin neticesinde gerekli belgeyi artık e-devlet sistemi üzerinden online olarak almak mümkün. Vatandaşlara büyük kolaylıklar sağlayan e-devlet sistemine giriş yapmak için vatandaşların öncelikle bir e-devlet şifresi edinmeleri gerekmektedir. E-devlet sistemine giriş yapmak için gerekli olan şifreyi almak üzere herhangi bir PTT şubesine kimlik ile gidilmelidir. PTT şubesi veznesinde kimlik gösterdikten sonra 2 TL gibi bir ücret ödenerek e-devlet şifresine sahip olmak mümkündür. Ardında GBT sorgulama işlemini yapacak vatandaşın kendine özel olarak verilmiş olan bu şifre ile e-devlet sistemine T.C. kimlik numarasını da yazarak girmesi gerekmektedir. Bu işlem ile e-devlet sistemi üzerinde bulunan pek çok işlemi kolay bir şekilde yapmak mümkündür. GBT sorgulama işlemini yapacak kişilerde sistemde giriş yapılmış halde iken diledikleri her an GBT sorgulama sayfasından GBT’ lerine ilişkin bilgileri öğrenebilirler. Bununla birlikte başvuracakları kuruma vermeleri gereken belgeyi de buradan alabilirler. Bu belgeyi almak için sistem üzerinden ilgili evrakın çıktısını almak ve bilgisayarınıza bağlı olan yazıcıdan çıkartmak yeterli olacaktır. Bu şekilde devlet kurumlarında hiç vakit kaybetmeden kolay bir şekilde belgeye ulaşılabilecektir. Ancak unutulmamalıdır ki PTT şubelerinden alınmış olan e-devlet şifresi tamamen kişiye özeldir ve hiç kimse ile paylaşılmaması gerekmektedir. Bu alınacak önlem e-devlet sisteminize ulaşarak diğer kişilerin sizin hakkınızdaki bilgilere ulaşmasını ve çeşitli işlemler yapmasını engellemek için çok önemlidir.

Reklam
Reklam

GBT SORGULAMA İÇİN TIKLAYIN