GDO’suz cin mısır üretti ithalatı durdurdu

MGM Tarım, GDO'su mısır üretip ihraç ediyor.

İthal edilen GDO'suz cin mısırın üretimini yaparak, ithal ikamesi yapan MGM Tarım, bu ürünün ihracatını bile yaparak, ülke ekonomisine katkı sağladı. Tarım ürünlerinin ithalatına karşı olduğunu aksine ihracat yapılması gerektiğini söyleyen MGM Tarım'ın sahibi Muharrem Deniz, "Şimdiye kadar ithal edilen cim mısırın üretimini yaparak ithalatın önüne bir nebzede olsa geçtik" şeklinde konuştu. "Kendi üzerimize düşünü yapma gayretindeyiz" ifadelerini kullanan Deniz, “Batı Akdeniz Tarımsal Arastırma Enstitüsü'den aldığımız tohumu, Türkiye’de üretime elverişli bölgelere, özellikle seçici davranarak çiftçilere ulaşıyoruz. Çiftçilerimizi tespit ediyoruz. Gerekli alt yapı çalışmalarımız tamamlandıktan sonra sözleşmemizi yapıyoruz. Elde edilen bu ürünü çiftçilerimizden alarak ticaretini yapıyoruz. Üretimi yapılmadan önce araştırmalarımızı yapıyoruz, toprak analizlerimizi yapıyoruz. Çiftçimizle anlaşarak üretime geçiliyor. Hasat zamanı geldiğinde elde edilen ürünlerimizi çiftçilerimizden alarak hem yurt içine hem de yurt dışındaki pazara sunuyoruz ”şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Cin mısırlarının GDO’suz olduğunu devlet kurumları tarafından tescil ettirdiklerini anlatan Deniz, "Bizimle çalışmak isteyen herkesle çalışabiliriz. Bizim amacımız yerli üretimi desteklemek ve ithalatı engelleyip, ihracatçı olmak" dedi. Deniz, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de bu işi yapan 4 firma var. Biz Türk rakiplerimizle yarışıyoruz, fakat bu ürünün ithalatını yapanlarla savaşıyoruz. Bu ürünün yurtdışından Türkiye’ye gelmesini istemiyoruz. İthalatçıların dikkatini çekmek ve ithalatçıların önce bize gelmesini istiyoruz. Artık ithalata gerek yok biz bu ürünü üretiyoruz. Markamız MGM popcorn. Şuanda üretimini yaptırıp ticaretini yaptığımız mısır patlayan cin mısır olarak geçiyor. Önümüzdeki yıllarda patlayan mısırda olduğu gibi, bardakta mısır çeşidi dediğimiz çeşidinde GDO’suz olarak üretimini üstleneceğiz. Biz bu ürünün ithal edilmesini istemiyoruz. Biz tüm Türk üreticilerimizle birlikte ihracat yapmak istiyoruz. Bunu bizim vazifemiz olarak görüyoruz.”

2013 sözleşmelerini yaptıklarının altını çizen Deniz, "Bundan sonra ki beklentimiz, rekoltede istenilen verimi alabilmek. Şuanda çiftçilerimiz ile ilişkilerimiz çok iyi olduğu için istediğimiz seviyelere gelebildik. Yeri geldi çiftçimizi eğittik, yeri geldi çiftçimizin önerilerini dikkate aldık” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye çapında 40 bayimiz var
Türkiye'de sözleşmeli üretim yapan 4 firma olduğunun bilgisini veren Deniz, “Biz ilk başladığımız yıl bu firmaların en gerisindeydik. Hedefimiz birincicilik. 2013 yılı itibariyle 2'nci sıradıyız. Emin adımlarla yürüyoruz. 2013 yılsonunda cin mısırda 8 bin dekar üretim hedefliyoruz. Normal piyasalarda da 4-5 bin ton ürün toplayıp onun ticaretini yapmayı planlıyoruz. 6 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösteriyoruz. Firmamızda 20 kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkiye genelinde 40 adet bayiimiz var ”dedi.

2014'te ambalajlama yapacak
2014 yılı içerisinde makine parkurumuza ambalajlama makinelerini eklemeyi planladıklarını ifade eden Deniz, “Ürünlerimizi ambalajlayarak müşterilerimize sunmak istiyoruz. 2014 yılına geldiğimizde hem üretim hem de ticaret ayağında ilk sırada olmayı hedefliyoruz. Şu anda satışını yaptığımız ürünü işleme tabi tuttuktan sonra tüketime sunuyorlar. Bunu bizde yapabiliriz, fakat bunun için yeterli seviyeye gelmemiz gerekiyor. Bu anlamdaki ilk adımlarımız olan paketleme hattımızı önümüzdeki yıl kuracağız. Şimdiye kadar KOSGEB desteği aldık. Bundan sonraki süreçte de GEKA ve Kırsal Kalkınma desteklerinden faydalanmayı planlıyoruz. Yapmayı planladığımız paketleme tesisimize 10 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız” dedi. (Dünya)

Reklam
Reklam