Gebelik sürecinde bu gıdalara dikkat!

Anne adaylarının gebelik dönemindeki tatlı telaşlarından biri de hem kendisinin, hem de bebeğin sağlığı için doğru beslenmedir.

Gebelikte doğru beslenme, özellikle bebeğin sağlıklı gelişimi açısından oldukça önemlidir. Diyetisyen Mehtap Yakut, anne adayları için bu süreçte hangi gıdalardan, neden uzak durulması gerektiği hakkında bilgiler verdi.

NE YEDİĞİNİZ KADAR NEYİ YEMEDİĞİNİZ DE ÖNEMLİ

Kuşkusuz gebelik süreci, kadınlar için en özel dönemdir. Gebelikte ne yiyeceğinizi bilmek kadar neyi tüketmemeniz gerektiğini bilmek de elbette çok değerli. Çünkü birçok yiyecek özellikle bebeğin gelişimi açısından oldukça faydalıyken, bazıları ise sizi hasta ederek bebeği de olumsuz etkileyebilir. Şimdi bu gıdalara hep birlikte daha yakında bakalım.

Reklam
Reklam

Az pişmiş veya çiğ gıdalar: Bu kategoriye giren başlıca ürünler et, yumurta ve balıktır. Az pişmiş et tüketmekten, anne adayında toksoplazma enfeksiyonuna neden olabildiği ve bu hastalık da doğum kusurları ve düşüğe yol açabildiği için gebelik süresince uzak durulması gerekmektedir. Çiğ veya az pişmiş yumurta ise salmonella bakterilerine yol açarak bağırsak enfeskiyonu ve bu yolla zehirlenmeye neden olabilmektedir. Çiğ balık da içerebildiği listeria enfeksiyonu nedeniyle zehirlenmeye sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca sakatat tüketilmesi de üzerinde bulunan bakteriler yüzünden önerilmemektedir.

Hazır ve paketli gıdalar: Bu tür ürünlerde raf ömrünü uzatmak ve bozulmasını engellemek adına koruyucu maddeler kullanılmaktadır. Normal bir insana da zarar verebilen bu maddeleri içeren paketli ürünler, gebelik dönemindeki hassasiyet nedeniyle daha da dikkat edilmesi ve uzak durulması gerekenler arasındadır.

Alkollü ve kafeinli içecekler: Özellikle çay, kahve ve kolada yüksek miktarda bulunan kafeinin aşırı tüketimi hamilelikte düşük riskini artırabilmektedir. Bu yüzden günde 200mg’dan fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Ayrıca özellikle ilk 3 aydaki alkol tüketimi de bebeğinize uzun süreli zararlar verebilir. Özellikle bebeğinizde öğrenme zorluğu ve davranışsal problemlere yol açmaması adına alkolden uzak durmanız gerekmektedir.

Reklam
Reklam

Yüksek cıva içeren ve kabuklu deniz ürünleri: Köpekbalığı ve kılıçbalığı ile uskumru ve bazı ton balığı türleri toksik ve zehirleyici özelliği olan cıva içerdiği için gebelerin uzak durması gereken deniz ürünleridir. Ayrıca az pişmiş ya da pişmemiş olarak tüketilen istiridye, karides ve midye gibi kabuklu deniz ürünleri de bu dönemde bakteri enfeksiyonlarından uzak durmak adına kaçınılması gerekenlerdendir.

Yüksek A vitamini içeren gıdalar: Özellikle hayvan bazlı A vitamini, yüksek bakır seviyesi nedeniyle karaciğer zehirlenmesi ve doğum anomalilerine neden olabilmektedir. Bu yüzden gebelik döneminde özellikle balık karaciğeri gibi ürünlerden uzak durulmalıdır.

Pastörize edilmemiş süt, peynir ve meyve suları: Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinde toksoplazmoz, listeria ve campylobacter gibi birçok zararlı bakteri yer almaktadır. Bu sınıfa dahil edebileceğimiz meyve suları ve bazı peynir türleri de, enfeksiyon riskini minimuma indirerek rahat bir gebelik geçirilmesi adına uzak durulması gereken gıdalardır.

Reklam
Reklam

Yüksek şekerli gıdalar: Normal süreçte de diyabet riskinden uzak yaşamak için dikkat edilmesi gereken yüksek karbonhidratlı gıda tüketimi, gebelik döneminde ise bebeklerde uzun vadeli sorunlara neden olabilmektedir. Yapılan bazı araştırmalar, bu durumun çocukların bilişsel süreçlerine olumsuz etki yarattığını göstermektedir.

Yüksek doymuş yağ içeren gıdalar: Özellikle kızarmış yiyecekler, peynir, kırmızı et ve tereyağında yüksek seviyede bulunan doymuş yağ tüketimi gebelik döneminde sınırlandırılmalıdır. Çünkü yapılan bazı araştırmalara göre bu dönemde yüksek yağlı beslenmek bebeklerde kalp sorunlarına yol açabilmektedir.

Son olarak tüm bu bilgiler ışığında söylenebilir ki; siz de bir diyetisyene başvurarak, size özel düzenlenecek beslenme programıyla sağlıklı ve rahat bir gebelik ve yaz mevsimi geçirebilir, böylelikle ideal kilonuzu koruyarak, hem kendiniz, hem de bebeğiniz açısından sağlıklı bir gebelik atlatabilirsiniz.

Diyetisyen Mehtap Yakut
www.dytmehtapyakut.com
Instagram: @dyt.mehtapyakut
YouTube-Dyt Mehtap Yakut

Reklam
Reklam