Gebelikte Beslenmeye Dikkat

Yozgat Özel Şifa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökhan Elbay, hamilelik dönemlerinde yeterli beslenmeyen annelerin...

Yozgat Özel Şifa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökhan Elbay, hamilelik dönemlerinde yeterli beslenmeyen annelerin bebeklerinin bağışıklık sisteminin düşük olacağını söyledi.

Hamilelik döneminde kulaktan dolma beslenme biçiminin yaygın olduğunu kaydeden Yozgat Özel Şifa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökhan Elbay,”Bu çok yanlış bir davranıştır. Eğer anneler alması gereken besinlerden fazla alırlarsa ya da yeteri kadar almazlarsa anne ve bebeğin bağışıklığı düşük olur ve kolay hastalığa yakalanma ihtimalleri artar. Bundan dolayı anne gebelik süreci ve öncesinde sağlıklı beslenemezse bebeğin organları ve zeka gelişimi yeterli seviyede olmayabilir. Tüm bu faktörler göz önüne alındığında anne adayı hem kendisi hem de bebeğin sağlığı için yeterli ve dengeli beslenmelidir.” dedi.

Reklam
Reklam

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, beden kitle indeksi sonucu hamilelik döneminde zayıf ise 12-18 kilo arası ideal ağırlıklı ise 9- 12 kilo arası şişman ise 7-11 kilo arası ikiz bebek ise 16-20 kilo aralığında kilo alınabileceğini ifade eden Elbay, “Düzenli bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Günlük alması gereken karbonhidratlar yağlar proteinler ve diğer besin grupları belirli oranlarda olmalıdır. Karbonhidratlar basit yapılı olmamalıdır. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği çavdar ekmeği tüketilmelidir.Her gün mutlaka 2-3 su bardağı süt yoğurt tüketilmelidir.Her yemek ile beraber mevsim yeşilliklerini tüketin. Hazır meyve suları, kola, gazoz gibi içecekler tüketilmemelidir.Gün içinde çay,kahve tüketimi 2 çay bardağını geçmemelidir. Haftada en az 2 kere kurubaklagil (kuru fasulye, nohut, mercimek) tüketilmelidir. Gaz yapıcı özelliklerini yok etmek için pişirmeden önceki gece suda bekletilmelidir. Tüketilirken yemeğin hemen arkasından değil en az 1 saat sonra tüketmeye dikkat edilmelidir. Besinler doğru bir biçimde pişirilmelidir. İçeriği bilinmeyen gıdalar tüketilmemelidir. 2,5-3 saatte bir beslenilmelidir. Haftada 2 kez balık yenmelidir.Kaliteli protein kaynağı olan yumurta haftada 2-3 kez tüketilmelidir.Margarin, tereyağı gibi katı yağlar yerine zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlar tercih edilmelidir.Yemek yaparken yağ kullanımına dikkat edilmelidir. Sıvı tüketimi ve egzersiz yeterli olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: