Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tuba Tarhan Gümüş, “Gebelikte Grip Aşısı Güvenli Midir?” sorusuna tüm ayrıntılarıyla açıklık getirdi. Bağışıklık sistemi kalp ve solunum sisteminde gebeliğin neden olduğu değişiklikler ile influenza virüsleri gebeliği olan bireylerde daha ciddi seyredebilmekte ve bazen hastane koşullarında takip gerekebilmektedir.
Gebelikte gribal enfeksiyondan korunmaktaki en etkin yaklaşım aşılanmak olmalıdır. Gebelik döneminde anneye uygulanan grip aşısı (burun spreyi olarak uygulanan canlı virüs aşısı değil, koldan uygulanan aşı) hem anne hem de bebek üzerinde koruyucu etkiye sahiptir. Ayrıca aşının yeni doğan bebek üzerindeki koruyucu etkisi, emziren annelerde ilk aylarda da devam edecektir.
GRİP AŞISI UYGULANAN ANNE ADAYI HANGİ OLUMSUZ SONUÇLARLA KARŞILAŞABİLİR?
Aşıya karşı gösterilmiş en sık yan etkiler gebeliği olan ve olmayan bireylerde benzerdir, bunlar genellikle hafif atlatılan, aşı uygulamasından hemen sonra başlayan ve 1-2 gün içinde sona eren belirtilerdir. Bu belirtiler arasında aşı bölgesinde şişme kızarıklık veya ağrı, baş ağrısı, kas ağrıları, bulantı, ateş ve halsizlik yer alır.
ALERJİSİ OLANLARA AŞI UYGULANMAZ
Daha nadiren ciddi allerjik reaksiyonlar görülebilir. Aşı veya içerdiği proteinlere karşı allerjik öyküsü olduğu bilinen ya da yumurtaya karşı belirgin alerjisi olduğu bilinen bireylere aşı uygulanamamaktadır.
Hafif allerji durumlarında ise gerekli önlemler alınarak aşı uygulaması yine de yapılabilir. Birçok aşının içerdiği timerosal maddesinin oranı genellikle çok düşük olmakla birlikte, çekinceleri olan bireyler için timerosal içermeyen aşılar da bulunmaktadır.
Aşı sonrası nöbet geçirme veya aşının nöbete neden olacak şekilde yüksek ateşe yol açması ise çok daha nadir görülen yan etkiler arasındadır. Uzun yıllardır grip aşısının gebelik ve anne karnında gelişmekte olan bebek için herhangi bir risk teşkil etmediği konusunda güvenilir veriler elde edilebilmiştir.
GRİP AŞISI GEBELİK DÖNEMİNDE DÜŞÜK RİSKİNİ ARTTIRMAZ
Bu konuda yapılmış birçok çalışma, grip aşısının gebeliğin hiçbir döneminde düşük riskini artırmadığını, tersine aşının gebelikte geçirilecek grip enfeksiyonunu ve buna bağlı birçok ciddi sorunu önlediğini göstermiştir.
Aynı şekilde emziren annelerde de aşı güvenle uygulanabilir, bu sayede anne için enfeksiyondan korunma sağladığı gibi özellikle 6 aydan küçük bebeklere geçişi önleyerek bebek üzerinde de dolaylı yoldan koruyucu etkisi olacaktır.
Op. Dr. Tuba Tarhan Gümüş
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
www.bolgehastanesi.com
Facebook: @pendikbolge
Instagram: @pendikbolgehastanesi
YouTube-Pendik Bölge Hastanesi