Gebelikte hemoroid (basur)

Hamilelik veya gebelik döneminde kadınların % 10-15’inde hemoroid ciddi bir sorun oluşturur.

Bu nedenle, hemoroid sorunu olan kişilerin hamile kalmadan önce uygun şekilde tedavi olmaları yararlı olur. Gebelikte bebeğin çatı kemiği içinde büyümesine bağlı olarak karın içi ana toplar damarlara (vena kava) olan basının sonucunda basur veya hemoroid sorununa sık olarak rastlanır. Hamilelikte, damarlarda dolaşan kan hacmi % 25-40 oranında artmaktadır. Gebelikte Projesteron hormonunun seviyesinin artışı damar cidarlarını gevşetir, direncini azaltır ve hemoroid yada makat bölgesi varisleri için uygun zemin hazırlar. Aynı şekilde, bacak varislerine ve kadınlık organı etrafındaki toplar damar şişmelerine rastlanır.

Reklam
Reklam

Korunmada alınabilecek önlemler

Bol lifli diyet, günde ortalama 10 bardak su tüketimi, düzenli yürüyüş ve Kegel egzersizleri (makat kasları, idrar torbası ve kadınlık organını kasma ve gevşetmeyi hedefleyen egzersizler) ile makat bölgesi kanlanması artar ve hemoroid oluşumu büyük ölçüde önlenebilir. Uzun süreli oturmadan kaçınmak fayda sağlar.

Belirtileri

Makatta şişlik, kaşıntı, yanma, sümüksü akıntı, parlak kırmızı renkli kanama, dışkılama eyleminin tamamlanmaması, halsizlik ve kansızlık ile belirti verir. İç hemoroidler, makatın iç kısmı sinirlerden fakir olması nedeniyle ağrısız, dış hemoroidler ise makatın dış kısmı sinirlerden zengin olması nedeniyle çok ağrılıdır. İç hemoroidlerin dışarıya doğrı fıtıklaşması (prolabe hemoroid veya hemoroid prolapsusu) yada pıhtılaşmış (tromboze) hemoroid durumları çok ağrılıdır.

Tedavi

Gebeliğin ilk üç ayında düşük tehdidi nedeniyle ameliyat olağanüstü durumlar dışında pek uygulanmaz, ikinci ve üçüncü aylık dönemde (trimester) hemoroid tedavisinde zorunlu olursa lokal anestezi ile girişim yapılabilir. Hamilelik sırasında hemoroidi olan kadınların % 25-30’unda doğum sonrasında hemoroid pıhtılaşması (trombozu) sorunu geliştiği belirlenmiştir. Doğumu 39. haftadan sonra gerçekleştiren gebelerde hemoroid pıhtılaşmasına daha sık olarak rastlandığı belirlenmiştir. Bebeklerin temizliği için kullanılan ıslak mendiller ile makat bölgesini temizlemek, tuvalet kağıdı ile temizlemeye oranla sıklıkla daha etkili olur. Dönüşümlü olarak uygulanan buz uygulaması ve ılık su içine oturma banyolarından hastalar büyük yarar görür. Oturma banyosunu bazı hastalar küvet içinde, bazıları leğen içinde yapmaktan hoşlanırlar, ancak günümüzde klozet içine oturan plastik oturma küvetleri vardır ve bunlar daha pratik olarak kullanılabilir. Oturma banyosu yapılacak suyun içine iyot eklenebilir veya yalın olarak ılık su ile yapılabilir. Lohusalarda kabızlık ve zor doğum sonrasında hemoroidlere, doğum sonrasındaki 6 hafta içinde rastlanır.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu videoları için tıklayın