Gebze Atıksu Arıtma Tesisi bin 740 ton çamurun Körfez'e gitmesini engelledi

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, Gebze Atıksu Arıtma Tesisi'nin eylül...

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, Gebze Atıksu Arıtma Tesisi'nin eylül ayında çamur uzaklaştırmaya başlaması ile 1 milyon 740 bin 640 kilogram çamurun Körfez'e gitmesinin önüne geçtiklerini söyledi.
İzmit Körfezi'nin kolektör hatları ile kuşaklanarak atık sulardan temizlenmesinin son aşaması olan Gebze Atıksu Arıtma Tesisi'nin 2009 yılında başlanılan inşaatı bu yılın temmuz ayında tamamlanarak su almaya başladı. Azot-fosfor giderimi yapan ileri biyolojik atıksu arıtma olarak inşa edilen tesis, günlük maksimum 144 bin metreküp atık suyu arıtacak kapasitede yapıldı. Gebze, Darıca ve Çayırova ilçelerindeki 670 bin nüfusa hizmet veren tesis, 67 milyon TL'ye mal oldu.
Kocaeli'nde 13 adet atıksu arıtma tesisi işlettiklerini belirten Genel Müdür İlhan Bayram, Gebze Atıksu Arıtma Tesisi'nin bölgenin en büyük ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinden biri olduğunu ifade etti. Kirlilikten arındırılarak temizlenmesi için Körfezin kolektör hatları ile kuşakladıklarını dile getiren Bayram, Gebze arıtma tesisinin de bunun son halkası olduğunu kaydetti.
Tesisin işletmeye alındığı temmuz ayından itibaren geçen 6 ay gibi sürede 10 milyon 100 bin 509 metreküp atık suyu arıttığını ifade eden Genel Müdür Bayram, bu atık sudan da 1 milyon 740 bin 640 kilogram (bin 740 ton) çamur elde edilerek Körfez'e gitmesinin önüne geçtiklerini dile getirdi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İSU Genel Müdürlüğü olarak çevrenin ve insan sağlığının korunmasına büyük önem verdiklerini vurgulayan İSU Genel Müdürü, "2004 yılında başladığımız yatırım atağında çevrenin korunması için önemli yatırımlar yaptık. Plajyolu Atıksu Arıtma Tesisi'nin ardından Gebze bölgesinin atık sularını arıtmak ve İzmit
Körfezi'nin kirlilikten arındırılarak temizlenmesi için bölgenin en büyük ileri biyolojik atıksu arıtma tesisini inşa ederek işletmeye aldık. Kısa zamanda 10 milyon metreküp üzerinde atıksuyu arıtarak bin 740 ton çamurun İzmit Körfezi'ne gitmesinin önüne geçtik. Çıkan atıksu çamurunu da çamur yakma ünitesi olan çimento fabrikasına vererek uzaklaştırdık. İşlettiğimiz diğer tesisler ile yıllık 85 bin ton çamurun Körfez'i kirletmesini engelliyoruz. Kandıra ve sahil bölgesi Cebeci'de inşa ettiğimiz tesislerin de devreye alınması ile 90 bin ton katı atığın önüne geçilecek ve bu da 10 bin kamyon atığa tekabül edecektir. Bugün İzmit Körfezi'ni kuşakladığımız kolektör hatları ve arıtma tesisleri ile artık Körfez'de balık çeşitler önemli oranda arttı. Denizin temizlenmesi ile insanlarımızın gönül rahatlığı ile yüzebilecekleri plajlar, sahil şeritleri de oluşmaya başladı." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gebze Atıksu Arıtma Tesisi ile birlikte Kocaeli'nde atıksu arıtma oranını yüzde 95 seviyesine çıkardıklarını da dile getiren Bayram, şunları kaydetti, "Kandıra bölgesinde inşaatını sürdürdüğümüz 2 adet arıtma tesisi ve köylerde yaptığımız ve yapacağımız modüler atıksu arıtma tesisleri ile birlikte 2012 yılında Kocaeli'nde atıksu arıtma oranını yüzde 99 seviyesine çıkararak Türkiye'de bir ilki daha gerçekleştireceğiz."dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz