Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Tünelinin 1400 Metresi Açıldı

Türkiye’de yap-işlet-devret modeli ile tek seferde yapılacak Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Aralarında...

Türkiye’de yap-işlet-devret modeli ile tek seferde yapılacak Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Aralarında Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel ve Göçay İnşaat firmalarının yer aldığı konsorsiyum otoyolu 3,5 yılda hizmete açmayı planlıyor.

20 Eylül 2010'da kurulan Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ, projenin tamamından sorumlu olduğu, 22 yıl 4 aylığına (yapım+ işletme) olarak ihale edilen otoyol projesi, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, 377 kilometre otoyol, 44 kilometre bağlantı yolu ve finansman maliyetleri ile birlikte yaklaşık 9,5 milyar dolarlık bütçeli bir proje. Proje tamamlandığında ile Marmara ve Ege bölgesi arasında ki mesafe yaklaşık 140 kilometre kısalıp, 8-10 saatlik ulaşım süresi 3,5-4 saate inecek.

Reklam
Reklam

PROJE 421 KİLOMETREDEN OLUŞUYOR

Otoyol AŞ Yapımdan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı A.Cemalettin Kocamanoğlu, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun toplam 421 kilometre uzunluğunda olduğunu belirterek, en önemli parçanın Orhangazi bölümünün ilk 43 kilometresi olduğunu söyledi.

Çalışmalara konsorsiyumu oluşturan 6 firmanın öz kaynaklarıyla başladıklarını anlatan Kocamanoğlu, Gebze-Orhangazi Bursa'ya kadar olan kesimi 3,5 sene, İzmir'e kadarki kesimi ise sözleşme süresinden daha önce bitirmeye çalışacaklarını kaydetti.

“Bu hedef doğrultusunda ilerliyoruz. Bu hızla devam edeceğiz. Hedefimizi tutturacağız." Diyen Koamanoğlu, yatırımın miktarının bindirmelerle birlikte 9.5 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Toplam 3 bin 414 metre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun otoyol tüneli olma özelliği taşıyan Samanlı Tünelinde de yaklaşık bin 400 metre ilerleme sağlandı. Tamamlandığında yılda yaklaşık 870 milyon TL tasarruf sağlaması öngörülen projenin toplam büyüklüğü ise finans maliyetleri hariç, 6.5 milyar dolar. Ayrıca İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsünün uzunluğu yaklaşık 3 bin metre ve ana açıklığı ise bin 550 metre olacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: