Gebze Ticaret Odası'dan Seçimler Öncesi Uyarı

Gebze Ticaret Odası(GTO), 2012 yılı Ekim-Kasım aylarında yapılması öngörülen Oda ve Borsa Seçimleri ile ilgili...

Gebze Ticaret Odası(GTO), 2012 yılı Ekim-Kasım aylarında yapılması öngörülen Oda ve Borsa Seçimleri ile ilgili açıklama yaptı.

Yapılan açıklamaya göre, tüzel kişilerin seçme ve seçilme hakkını kullanabilmesi için şirketin; ticaret siciline tescil edilmiş ve şirketi temsil ile bağlayıcı işlem yapmaya yetkili sahibi, ortağı, yönetim kurulu üyesi, genel müdürü, murahhas azası, genel müdür yardımcısı, birim müdürü ve şube müdürü seviyesinde üst düzey yöneticisi olmaları ve bu halin yeni kurulan şirketler hariç seçim tarihinden en az altı ay öncesini kapsamasının 5174 Sayılı Kanun ve Yönetmelikleri gereği şart olduğu belirtildi.

Reklam
Reklam

5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanunu'nun 10. ve 32. Maddeleri uyarınca; Meslek grubu ve seçmen listelerinden silinmemiş olmak veya kanunda belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmiş olmak suretiyle yeniden meslek grubu ve seçmen listelerine dâhil edilmiş olmak gerekir" (Üyelik Durumu Aidat ve Adres Durumundan dolayı askıda olmaması).

Odalar ve Borsalar Organ Seçimleri Hakkında Yönetmeliğin; 5. ve 6. maddeleri uyarınca, Oda ve borsaya kaydını gerektiren ticari ve sınai kazanç dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmak" (Odamıza vergi numarasının bildirilmesi), Tüzel kişilerin seçme ve seçilme hakkını kullanabilmesi için "Şirketin; ticaret siciline tescil edilmiş ve şirketi temsil ile bağlayıcı işlem yapmaya yetkili sahibi, ortağı, yönetim kurulu üyesi, genel müdürü, murahhas azası, genel müdür yardımcısı, birim müdürü ve şube müdürü seviyesinde üst düzey yöneticisi olmaları ve bu halin yeni kurulan şirketler hariç seçim tarihinden en az altı ay öncesini kapsaması şarttır".

Reklam
Reklam

Ayrıca açıklamada Temsil ile bağlayıcı işlemler yapmaya yetkili olanların, bu yetkilerinin süresinin seçim tarihinden altı ay önceki zaman diliminde dolması ve aynı kişilerin bu süre içinde yeniden yetkili kılınmaları halinde, bu yetkinin seçim tarihinden en az altı ay öncesini kapsama şartı aranmaz" denilmektedir, 8inci maddesi uyarınca, meslek komitesi ve meclis seçimlerinden azami üç ay, asgari bir ay önce mahalli gazetelerde ve oda ve borsanın duyuru panosunda ilan edilmek suretiyle üyeler, vergi mükellefiyetlerine ilişkin oda ve borsa kayıtlarını kontrole davet edilir. Bu ilânlarda, kayıtların incelemeye açık tutulacağı süre, kayıtların düzeltilmesi için uygulanacak yöntem ve süresinde başvurulmaması nedeniyle kayıtların düzeltilememesi halinde oda ve borsa kayıtlarının doğruluğunun üye tarafından kabul edilmiş sa¬yılacağı hususları belirtilir, 42 maddesinin J bendi uyarınca, gerçek ve tüzel kişilerin varsa şubelerini veya fabrikalarını bu şube veya fabrika namına ilzama yetkili olanlar temsil ederler (Merkezde verilen temsil ilzam yetkisi ile şubeler adına oy kullanılamaz). Şube veya fabrika temsilcilerinin bu Yönetmeliğinin 5 inci ve 6. maddelerinde düzenlenen nitelikleri tevsik eden belgelere sahip olmaları şarttır" denildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: