Gebze'de mantar zehirlenmesi

KOCAELİ (İHA) - Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde, geçen hafta ormandan topladıkları yabani mantarları yiyerek zehirlenen ve ardından hastaneye kaldırılan 5 kişiden biri, bugün tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Mantardan zehirlenen diğer 3 kişi halen yoğun bakımda bulunurken, bir kişinin ise sağlık durumunun iyiye doğru gittiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 4 gün önce meydana gelen olayda, Gaziler Mahallesi 1793 Sokak numara 27'de oturan Figen Dost (30) isimli genç kadın, evine birkaç metre uzaklıkta bulunan Gaziler Dağı'ndaki ormanlık alandan yabani mantar topladı. Topladığı mantarlardan ertesi gün evinde yemek yapan Figen Dost, kendisini ziyarete gelen kardeşi Songül Dönmez, kızı Sevgi Dönmez ve gelinleri Hatun Dönmez ile komşusu Arife Şirin'i de (51) davet ederek, mantarları hep birlikte yediler. Bir süre sonra zehirlenme belirtileri görülmeye başlayan şahıslar, akrabalarının ve komşularının yardımıyla Gebze Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yapılan ilk muayenede yedikleri mantardan zehirlendikleri anlaşılan şahıslar, ambulansla Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Yaklaşık 4 gündür çeşitli hastanelerde tedavi altında bulunan iki çocuk annesi Figen Dost, doktorların tüm müdahalesine rağmen, bugün sabaha karşı kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Kardeşi Songül ile kızı Sevgi ve gelinleri Hatun Dönmez ise halen yoğun bakımda bulunuyor. Mantardan az yediği belirlenen Arife Şirin'in ise, sağlık durumunu iyiye doğru gittiği öğrenildi. Olayla ilgili soruşturmaya ise devam ediliyor.

Reklam
Reklam

Yetkililerin tüm uyarılarına ve her yıl yaşanan mantar zehirlenmesi olaylarına rağmen, bazı vatandaşlar yine Gaziler Dağı'ndaki ormanda mantar toplamayı sürdürüyor. Yaklaşık 30 yıldır mantar topladığını ve bugüne kadar bir şey olmadığını belirten Abdullah Aytaç isimli bir mantar toplayıcısı, "Bu mantarı bildikten sonra neden zehirlesin? Bilmediğin mantarı toplamayacaksın. Ben bu mantarlardan başka mantar toplamam. Bu mantar kesinlikle zehirli olmaz" diyerek mantar toplamaya devam etti.

Geçen yıl Ramazan ayında, yine aynı ormandan mantar toplayan ve ailesiyle birlikte zehirlenip 36 yıllık eşini kaybeden Bekir Mert de (68), vatandaşlardan kesinlikle yabani mantar toplamamalarını istedi. Mantar yüzünden ocağının söndüğünü ifade eden Mert, "Bizi zehirleyen mantarı, aynı yerden 5 gün önce de toplayıp yedik bir şey olmadı. Ondan sonra topladığım aynı mantar ise bizi zehirledi. Geçen yıl Ramazan ayında 6 kişi birden yedik. Bir oğlum işteydi, sadece o yemedi. Olayın ardından 4. gün, 36 yıllık eşim olan 7 çocuğumun annesi İpek Mert'i kaybettim. Biz de toplam 5 kişi yaklaşık bir ay hastanede kaldık. Şimdi bu olayın ardından ormanda kimi görsem, 'Zehirli mantar yemeyin' diyorum. Çünkü benim ocağım battı. Bu mantarı kesinlikle toplamasınlar" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam