Gece hayatına Maliye denetimi

Yeniden organize olan Maliye Bakanlığı, vergi denetimleri için düğmeye bastı.

Hesap uzmanları, maliye müfettişleri, gelirler kontrolörleri ve vergi denetmenlerini ‘Vergi Denetim Kurulu’ çatısı altında toplayarak ‘vergi müfettişi’ne dönüştüren bakanlık, İstanbul’a 300 müfettiş daha gönderdi. Müfettişlerin ağırlıklı olarak sosyete ve sanat dünyasını mercek altına alacağı belirtiliyor...

Vatan Gazetesi'nden Ufuk Şanlı'nın haberine göre, Maliye Bakanlığı, 650 vergi müfettişinin görev yaptığı İstanbul’a 300 müfettiş daha gönderdi. Yedi yıl aradan sonra ilk kez megapol’e gelen müfettişlerin ağırlıklı olarak sosyete ve sanat dünyasını mercek altına alacağı öğrenildi.

Reklam
Reklam

6111 sayılı Torba Kanun ile binlerce mükellef ile ‘borcu tatlıya bağlayan’ Maliye Bakanlığı re-organizasyon faaliyetlerini de tamamladıktan sonra denetim için yeniden düğmeye bastı. Hesap uzmanları, maliye müfettişleri, gelirler kontrolörleri ve vergi denetmenlerini ‘Vergi Denetim Kurulu’ çatısı altında toplayarak ‘vergi müfettişine’ dönüştüren bakanlık son bir aydır büyükşehirlere adeta yığınak yaptı.

Son 5 yıl incelenecek

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere yeniden sahaya inen vergi müfettişleri ilk olarak zaman aşımına girecek dosyaları masaya yatıracak. 2005-2010 dönemine ilişkin hesaplar masaya yatırılacak. Vergi müfettişleri bu denetimlerin sonucuna göre vergi cezalarını belirleyecek.

Halen 650 müfettiş var

Maliye Bakanlığı’na yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve kurmayları Türk ekonomisinin kalbi konumundaki İstanbul’a büyük önem veriyor.

İstanbul’daki binlerce gerçek ve tüzel mükellefin incelemesinin eldeki denetim elemanlarıyla yapılmasının mümkün olmadığını gören Maliye Bakanlığı yedi yıl aradan sonra İstanbul’a 300 kişilik bir denetim ordusu gönderdi.

Reklam
Reklam

İstanbul’da halen 650 vergi müfettişi görev yapıyor. Bakanlığın gönderdiği yeni denetim elemanları ile bu rakam 1000’e ulaşacak.

Gelen müfettişlerin ağırlıklı olarak sanatçı ve yapımcılar ile küçük ve orta boy işletmelere odaklanacağı öğrenildi. Denetimlerin yılsonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Magazin sayfaları satır satır okunuyor

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı birimleri son üç yıldır sanat ve sosyete dünyasını son derece yakından izliyor. Tüm gazetelerin magazin ekleri ve sayfaları her gün satır satır okunuyor. Ünlü kişilerin yurtiçi ve yurtdışında yaptıkları gayrimenkul, araç ve borsa yatırımları dikkatle inceleniyor. Beyan edilen vergi tutarı ile yapılan harcamalar arasında büyük bir fark çıkarsa hemen inceleme başlatılıyor.

Sevgililere alınan lüks araçlardan, hediye edilen kolyelere, villardan uçaklara kadar magazin gündemini belirleyen her önemli olay bir veri olarak kabul ediliyor ve sonrasında haberde adı geçen kişilerle ilgili çapraz sorgulama başlatılıyor. Ancak bu birimde görev yapan çalışan sayısı tüm kişileri izlemek ve incelemek için yeterli olmadığı için bu yıl turne için gelen vergi denetim elemanlarının önemli bir bölümünün bu alanda görevlendirildiği öğrenildi.

Reklam
Reklam