Gece yarısına kadar sahilde bekledi

MUĞLA (İHA) - Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, Muğla'nın Dalyan Beldesi'ndeki caretta caretta kaplumbağalarını görebilmek için eşiyle birlikte gece yarısına kadar sahilde bekledi. Bir dizi inceleme için Muğla'da bulunan Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, Dalyan Beldesi'nde üremek için sahile çıkan caretta carettaları görebilmek amacıyla yoğun çaba sarfetti. İztuzu Plajı'na kamp kuran Hacettepe Üniversitesi öğrencileri tarafından koruma altına alınan caretta carettalar üzerinde sadece koruma ve üreme üzerine değil bilimsel çalışmalar da yapılıyor. Proje sorumlusu Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ali Fuat Canbolat, "Caretta carettaların nesli tükenme tehlikesinde. İnsanlık tarihinden çok eski bir geçmişi olan caretta carettaları korumalıyız. Biz bunun için markalama yapıyoruz. Caretta caretta kaplumbağalarının nerelerde yaşadığı, beslenme alanları, kışı nerede geçirdiği konularını araştırıyoruz, onların yaşam alanlarını belirliyoruz. Bilimsel çalışmayla caretta carettaların tüm hayatını koruma altına almayı hedefliyoruz. Dünyada en iyi koruma Dalyan İztuzu sahilinde yapılıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Çevre Bakanı Fevzi Aytekin ise caretta carettaların korunması için bakanlık olarak tam destek verdiklerini belirterek, "Caretta caretta kaplumbağaları korunması gereken canlılardan. Biz de bakanlık olarak özellikle Muğla yöresinde bu kaplumbağaların korunması için gerekli desteği veriyoruz" diye konuştu.

200 milyon yıllık geçmişi olan caretta caretta deniz kaplumbağaları nesli tükenme sınırına gelen deniz canlıları arasında. Dünyada birçok ülke tarafından koruma altına alınan caretta carettalar Türkiye'de sıkı korunuyor. Bu yıl İztuzu sahilindeki 100 yuvada 80 ila 100'er adet yumurta bulunuyor. Yavrular 60 gün sonra yumurtadan çıkacak. Ortalama 60-70 yıl yaşayan caretta carettaların ağırlığı 80-90 kilogramı buluyor.