İstanbul (AA)- İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri geçen hafta ortalama yüzde 4,65 oranında değer kazandı. Uluslararası piyasalar yine ABD ekonomisindeki haberler ve gelişmelere bağlı hareket etti.
Özellikle dördüncü çeyrek GSYİH verisi büyük önem kazanmış durumdaydı. Yüzde 5 civarında bir daralma beklentisi hakimken yüzde 3,8'lik daralma piyasalarca kısmen olumlu algılandı. Resesyon sürecinde olan ABD ekonomisinin sıfıra yakın seviyede olan faiz silahını kullanamadığına işaret eden uzmanlar, hükümetin teşvik paketi içerisinde vergi indirimi ve bankalara sağlanacak kaynağın ilerisi için umut verdiğini, ancak bu önlemlerin yeterli olamayacağı endişesinin de tedirginliği artırdığını savunuyor.
Özellikle ABD hükümetinin bir kamu bankası kurarak bankaların elinde bulunan kötü durumdaki tahvilleri alacak olmasının bankacılık sektörünü rahatlattığını kaydeden uzmanlar, bu tahvillerin büyüklüğü hakkında net bir tahminin olmamasının piyasa oyuncularını endişelendirdiğini, Avrupa bölgesinde ise işsizlik verilerinin artıyor olması ve enflasyondaki düşüş sürecinin, Avrupa Merkez Bankasının faizi indirimine devam edeceği sinyalini doğurduğunu ilare sürüyor.
Küresel finans krizi karşısında önlem almaya çalışan hükümetin IMF ile görüşmelerini sürdürdüğüne dikkati çeken uzmanlar, kötü verilerin piyasalarca fiyatlandığını, dip arayışı içerisinde olan borsalarda, açıklanacak şirket bilançolarında beklenti dahilinde veriler gelirse tepki çıkışının yaşanabileceğini tahmin ediyor. Borsa, haftaya yüzde 4,79'luk güçlü bir yükselişle başladı. Endeks, salı günü ortalama yüzde 0,66'lık düşüş gösterdikten sonra çarşamba günü yine güçlü bir çıkışla ortalama yüzde 3,52 yükseldi. Son iki gün düşüşlerle tamamlandı. Hisse senetleri perşembe günü ortalama yüzde 2,03, cuma günü de ortalama yüzde 0,87 oranında değer yitirdi.
Uzmanlar önümüzdeki hafta, yurt içinde Salı günü açıklanacak enflasyon verilerinin, yurt dışında ise ABD'de kısa süre içinde netleşmesi beklenen ekonomik kurtarma paketi ve "kötü banka" planına ilişkin gelişmelerin, açıklanacak tüm makro ekonomik veriler ve şirket bilançolarının seyrin şekillenmesinde etkili olacağını ve yakından takip edileceğini vurguluyor. Uzmanlar, endeksteki ilk direnç seviyesinin 26.900 olduğuna dikkati çekerek, hareketin devam etmesi durumunda 27.700-28.000 aralığına kadar yükselişin sürebileceğini, fakat yeterli işlem hacminin olmamasının endeksteki bu formasyonu zayıf kıldığını, olası bir satış baskısında 24.800 ve arkasından
23.800 seviyesinin test edilebileceğini savunuyor.