Geçen hafta istenen 9 kişiyi gönderdik

"Geçen hafta istenen 9 kişiyi gönderdik. Ara ara giden var"

ANKARA(ANKA)-Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, TSK'nın irtica ile mücadele eylem planı iddialarında ilişkin ifadeye gelen her türlü talebi yerine getirdiğini hatırlatarak, "Geçen hafta istenen 9 kişiyi gönderdik. Ara ara giden var" dedi.

Elektronik posta ile gelen ihbar mektubuyla ilgili soruları da yanıtlayan Tuğgeneral Çubuklu, TSK tarafından işletilen internet siteleriyle ilgili bir andıcın medyaya gönderildiğini belirterek, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Başbakanlığın ilgili plan ve direktifleri çerçevesinde irticai ve bölücü tehdit unsurlarını izlemek üzere kurulmuş, işletilmiş internet siteleri bulunmaktadır" açıklamasını yaptı.

Reklam
Reklam

Tuğgeneral Çubuklu, internet sitelerinin 2007 yılında çıkan 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun çerçevesinde "normal bir işlemin kamuoyuna çok farklı bir şekilde anlatılması. Bunun başka şekillerde yapılması ve zamanlaması da bizim için çok ilginç olarak değerlendirilmektedir" diyerek, andıcın içerisinde sadece 5651 Sayılı Kanun'un öngördüğü şekilde internet sitelerinin tekrar yapılandırılması ile ilgili bir konu olduğunu ve tüm kamu kuruluşlarınca yapıldığını söyledi.

Gönderen kişinin isminin belirlenip belirlenmediği yönündeki soruyu, soruşturmanın halen devam ettiğini hatırlatarak, "Soruşturmanın içeriğine ilişkin bunları açıklamamız bizim kendimizle ters düşmemize neden olur. Soruşturma bittiğinde bunların hepsi açıklanacaktır. Savcılık tarafından açıklanacaktır mutlaka. Bu bilgileri de en azından yanlış bilgilendirme olmasın diye sizlerle paylaşmak durumunda kaldık. Bundan sonraki söyleyeceklerimiz hukuk sistemine de yara aldırır diye değerlendiriyoruz" diyerek cevapladı.

Reklam
Reklam

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "İrtica İle Mücadele Eylem Planı" iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında "Bizden istenen her türlü talebi yerine getiriyoruz" diyerek şunları söyledi:

"Getirememe durumunda, zaten kanunda da var. Mesela bir albayımız yurt dışındaydı. Onu söyledik. Gönderilmesi gerekiyorsa gönderiyoruz. İsterlerse tekrar gönderiyoruz. Tarih veriyorlar tekrar gönderiyoruz. Bunların dışındakiler tamamen spekülasyondur. Geçen hafta istenen 9 kişiyi gönderdik. Ara ara giden var. Biliyorsunuz daha iki gün önce iki tane teğmen gitti. Yine olduğu zaman gönderiyoruz. Böyle bir şey söz konusu olamaz Silahlı Kuvvetler açısından."

Soruşturmalar kapsamında hukuken, "geçici olarak işten el çektirme ve açığa alma" şeklinde iki uygulama olduğunu açıklayan Tuğgeneral Çubuklu, Askeri Savcılığın soruşturmanın selameti açısından bazı şahısların işten el çektirilmesini geçici olarak istemesi halinde bu konuda bir yazı ile ilgili komutanlığa müzekkere yazdığını akabinde de kıta komutanı ve askeri kurum amirinin en geç üç gün içerisinde karar vererek sonucu askeri savcıya bildirdiğini anlattı.

Reklam
Reklam

Her suç isnat edilen şahsın açığa alınması gibi bir şeyin söz konusu olmadığını ifade eden Tuğgeneral Çubuklu, şöyle devam etti:

"Haklarında ölüm ve ağır hapis cezasını gerektiren veya yüz kızartıcı suçtan ya da taksirli suçlar hariç olmak üzere beş yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden veya emre itaatsizlikte ısrar, üste veya amire fiilen taarruz, üste veya amire hakaret, mukavemet hususlarından dolayı. Bu suçları işlemiş olduğu iddia edilecek, ayrıca kamu davası açılmış olacak. İddianame tanzim edilecek, mahkeme kabul edecek ve bu iddianame ilgili bakanlığa gelecek. Kara, deniz, hava birliklerine mensuplar için Milli Savunma Bakanlığıdır. Jandarma personeli için ise İçişleri Bakanlığıdır. Mensup oldukları bakanlıklarca açığa çıkarılabilirler. Çıkarılırlar demiyor, çıkarılabilirler, diyor. Tamamıyla takdirdir."