Geçen yıl 150 bin kişi kuduz şüphesiyle sağlık kuruluşlarına başvurdu

İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, kuduzun insanlık tarihindeki en eski ve en ölümcül hastalık...

İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, kuduzun insanlık tarihindeki en eski ve en ölümcül hastalık olduğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından 28 Eylül tarihinin “Dünya Kuduz Günü” olarak ilan edildiğini hatırlatan Kemik, kuduz hastalığının öneminin anlaşılması ve hastalığa ilişkin farkındalığın artırılması gerektiğini kaydetti.
Kemik, “Kuduz önemli halk sağlığı sorunlarına yol açan, insanlar dahil bütün sıcakkanlı memelilerde görülebilen, beyine yerleşerek felçlere yol açan ve ölümle sonuçlanan bir virüs hastalığıdır.” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 55 bin kişiden fazla insanın kuduz nedeniyle yaşamını yitirdiğini bildiren Dr. Aytekin Kemik, “Ülkemizde 2010 yılında 150 bin, Adana’da ise 6 bin 448 kişi, 2011’in ilk 8 ayında 4 bin 174 kişi kuduz şüpheli temasla sağlık kuruluşlarına başvurmuştur. İnsanlarda profilaksi hizmetleri ve kuduzun kontrolü ile ilgili işlemler bakanlığımızın 2001 yılında yayınladığı Kuduz Korunma ve Kontrol Yönergesi ile düzenlenmiştir.” şeklinde konuştu. Kuduz belirtilerinin virüsün vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 3-8 hafta sonra ortaya çıktığına dikkat çeken Kemik, şu görüşlere yer verdi: “Kuduz hastalığı, bu hastalığa yakalanmış bir hayvanın ısırmasıyla meydana gelir. Kuduz hayvanın salyasının açık yaraya, kesik, sıyrık veya çatlak deriye; göz, ağız veya buruna temas etmesiyle, hayvanın tırmalaması sonucu meydana gelen yaralanmalarla, kuduz canlının etinin ve sütünün çiğ olarak tüketilmesiyle bulaşmaktadır.”
Hastalığın insanlarda ilk önce halsizlik, ateş, iştahsızlık, bulantı, baş ve boğaz ağrısı gibi belirtiler ile başladığına işaret eden Kemik, ısırık yeri ve çevresinde ağrı ve kaşıntının görülebileceğini vurguladı. Yutak felci sebebiyle kuduzun karakteristik belirtisi olan sudan korkmanın ortaya çıkabileceğine değinen Kemik, daha sonra hastanın komaya girip öldüğünü ifade etti.

Reklam
Reklam

EVCİL HAYVANLAR DÜZENLİ ŞEKİLDE AŞILANMALI
Isırılma halinde, ısırık yarasının vakit kaybedilmeden bol su ve sabunla en az 15 dakika yıkanmasını isteyen Kemik, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmasını belirtti.
Hekimin gerekli görmesi ve aşı programına alması halinde aşıların aksatılmadan yapılması uyarısında bulunan Dr. Aytekin Kemik, “Yara tedavisi, kuduz aşısı ve kuduz anti serumu uygulamasının hastalığa yakalanmama hususunda hayati öneme sahip olduğu kesinlikle unutulmamalıdır. Ülkemizde kuduzla ilgili olarak aşı ve serum uygulamalarının ücretsiz yapılıyor. Hastalığın belirtileri görüldükten sonra ölüm kaçınılmazdır. Kuduzdan korunmak için evcil hayvanlarımızın kuduz aşılarını düzenli olarak yaptırmalıyız. Köpek ve kediler 3 aylıktan itibaren kuduz hastalığı için aşılanmalı ve aşıların her yıl tekrar edilerek bunun belgelendirilmesi hukuki bir gerekliliktir.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz