Geçici bütçe TBMM Genel Kurulu'nda

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Günlerdir Fed'in faiz kararından sonra gelişmekte olan ülkelere ilişkin senaryolar ifade edildi.

Faiz kararından sonra hem borsada hem kurlarda hem de faizde ortaya çıkan gelişmeler bir kez daha gösterdi ki gelişmekte olan ülkeler içinde Türkiye ekonomisi sağlam bir görünüm arz ediyor" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.

Maliye Bakanı Ağbal, görüşmeler sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Engelli vatandaşların şehir içi özel halk otobüslerinden ücretsiz yararlanmalarının geçen dönem gerçekleştirilen yasal düzenlemeyle hayata geçirildiğini hatırlatan Ağbal, yine aynı yasada özel halk otobüslerine de verdikleri bu hizmet nedeniyle bir desteğin öngörüldüğünü aktardı. Bu desteğe ilişkin çalışmaların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca ortaklaşa yürütüldüğünü ifade eden Ağbal, "En yakın zamanda bu düzenlemeyi yaparak özel halk otobüsü işletmecilerinin beklediği desteği açıklayacağız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bir soru üzerine, Fed'in faiz kararının açıklandığını hatırlatan Ağbal, şöyle konuştu:

"Günlerdir Fed'in faiz kararından sonra gelişmekte olan ülkelere ilişkin senaryolar ifade edildi. Bugün Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu gördük. Bu faiz kararından sonra hem borsada hem kurlarda hem de faizde ortaya çıkan gelişmeler bir kez daha gösterdi ki gelişmekte olan ülkeler içinde Türkiye ekonomisi sağlam bir görünüm arz ediyor."

Ağbal, hükümet olarak cari açığı azaltacak, yerli üretimi artıracak, sanayide dönüşümü sağlayacak bir ekonomik politika belirlediklerini de söyledi.

Naci Ağbal, yabancılara toprak satışıyla ilgili soruyu yanıtlarken, elinde henüz bir bilgi olmadığını belirterek, "Bu topraklar bizim topraklarımız. Herhangi bir şekilde satın alanlar tarafından bir tarafa götürülecek topraklar değil" dedi. Ağbal, birçok ülkenin bu şekilde düzenlemeler yaptığını hatırlatarak, globalleşen dünyada lokal bakış açılardan uzaklaşılması gerektiğini söyledi. Ağbal, "Kendimize güvenmemiz lazım. Kendimize güvenimiz arttığı sürece bu tür düzenlemelerden korkmayız" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Tasarının 3. maddesinin görüşmeleri sırasında konuşan AK Parti Sivas Milletvekili Habib Soluk, görüşülen tasarı her ne kadar Geçici Bütçe Tasarısı olsa da hazırlanırken, vatandaşların beklentilerine cevap vermesine ve kamu hizmetlerinin aksamadan yürütülmesine gayret gösterildiğini söyledi.

Atama bekleyen öğretmenlere müjde vermek istediğini söyleyen Soluk, "Toplam 40 bin memur ataması 55 bine çıkarıldı. Bunun 30 bini öğretmen ataması ve 30 bin öğretmen ataması şubat ayında gerçekleştirilecek" dedi.

-"Elhamdülillah bu ülkeye saygılı bir Kürt'üm"

AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, kamusal yatırımlarda bölgesel dağılımı esas aldıklarını belirterek, "En son Hakkari'da açtığımız, milyarlarca doları bulan havalimanı yatırımımız önemli yatırımlardan birisidir. Maalesef HDP'nin hendeklerin arkasına sığınarak yaptığı terör olaylarının sonucunda ülkemizde milyarlarca dolarlık kayıpla karşı karşıyayız" diye konuştu. Sınır kapılarının bölgedeki terör olaylarından dolayı kapalı olması nedeniyle bölge ticaretinin yüzde 60 azaldığına işaret eden Taşkesenlioğlu, bölgede turizmin de olumsuz etkilendiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Taşkesenlioğlu, HDP sıralarından laf atılması üzerine, "Elhamdülillah Kürt'üm, elhamdülillah bu ülkeye saygılı bir Kürt'üm" karşılığını verdi.

Mardin'deki otellerin yüzde 95'inin sıfır ciroyla turizm sezonunu kapattığını ifade eden Taşkesenlioğlu, "Bu mudur bizim bölgesel kalkınmaya verdiğimiz önem? Ben bunu sadece HDP'ye oy veren vatandaşlarımıza sormak istiyorum. Çünkü buradaki arkadaşlarımın bunu anlayabileceklerine ve buna inanabileceklerine maalesef inanmıyorum. Turizm sektöründe bütün bunların neticesindeki kayıp 35 milyar avro" sözlerini sarf etti.

- "Bu terörün hesabını tek tek hepinizden soracağız"

Sataşma gerekçesiyle kürsüye gelen HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, dünyada terör olayları yapmakla suçlanan tek bir parti olduğunu ve o partinin de AK Parti olduğunu iddia ederek, "Ortadoğu'da, Suriye'de, Rojava'da akan kandaki siyasi sorumlu denince akla siz geliyorsunuz. Türkiye içinde IŞID ve El Nusra çetelerinin yaptığı Diyarbakır, Suruç ve Ankara katliamları denince AKP'nin yaptığı terör olayları deniliyor. Sizin terörle ilişkinizi bizim söylememiz önemli değil, bunu bütün dünya görüyor. Sizin karıştığınız terör olayları, önümüzdeki günlerde sizi Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde zaten yargılayacak" dedi. Kürsüden bir fotoğraf gösteren Baluken, "Öğretmenleri oradan çıkartıp steril katliam yaptığınız Cizre'den, Silopi'den çekilmiş fotoğraf. Bu terörün hesabını tek tek hepinizden soracağız, tek tek bunların hepsinin hesabını vereceksiniz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

AK Parti'li milletvekilleri Baluken'in bu sözlerine tepki gösterdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Baluken'e, onun konuşma düzeyinde cevap vermeyeceğini kaydederek, "Maksadımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil; maksadımız halkın kucaklaşması, terörün son bulması" ifadelerini kullandı.

HDP'nin Türkiye'de barışın temini için önemli bir şans olduğunu düşündüğünü ifade eden Bostancı, HDP'nin bu şansı iyi kullanması temennisinde bulundu. Bostancı, "Böyle bir ortamda müzakereyi sağlayıcı dil çok fazla dikkat ve itina gerektiriyor, tıpkı barışın kurulması gibi. HDP'nin, halkın kucaklaşmasını temin edecek siyasi çizgide, barış doğrultusunda bir çaba içinde olmasını isterim. Bunun diline uygun bir şekilde de yüzde 49 oy almış bir partiyi bu şekilde tanımlamazlar diye umuyorum" dedi.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım da AK Parti'li Taşkesenlioğlu'nun, sözlerine başlarken sesinin kısıklığından dolayı özür dilediğini kaydederek, "Saat 2'den beri muhalefet partisi milletvekillerine bu kadar yüksek volümle sataşma yaparsanız, sesiniz kısılır. 'Hakkari Yüksekova'ya milyarlarca dolarlık harcamayla havaalanı yapılmış' diyerek, oradaki havaalanını 3. havaalanıyla karıştırıyor. Milyarlarca dolar harcama askeri harcamalardır. Siz askeri harcamalarla havaalanı harcamalarını karıştırıyorsunuz" sözlerini sarf etti.

Reklam
Reklam

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise sürekli sınanmak ve ayar verilmek istenen bir parti durumunda bırakıldıklarını iddia etti.

Meclis'e barış için geldiklerini ifade eden Kerestecioğlu, "Hayatımda buradaki üslup kadar gerçek olmayan bir siyaset tarzı görmedim. Sokakta insanlar çok daha farklı görüşten dahi olsa birbirleriyle anlaşabiliyorlar, konuşabiliyorlar. Biz ne zaman bu kadar bölündük? Bir taraf gözyaşları ve vicdanları ile dururken, diğer taraf, gösterilen resimlere gülecek kadar ne kadar bölündük?" diye sordu.

Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi, birleşime ara vererek grup başkanvekillerini başkanlık divanının arka bölümüne çağırdı.

Aranın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, müzakereler gerçekleşirken zaman zaman kastı aşan ifadeler olabildiğine dikkati çekti. Taşkesenlioğlu'nun konuşmasındaki, "HDP'nin hendeklerin arkasına saklanarak yaptığı terör olayları" şeklindeki sözlerinin kastı aşan bir ifade olduğunu belirten Bostancı, bu ifadelerdeki mantığa katılmalarının mümkün olmadığını belirtti.

Reklam
Reklam

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Taşkesenlioğlu'na yanıt vermek üzere çıktığı kürsüde istemeden de olsa aynı düzeyde yanıt verdiğini belirterek, maksadının bir siyasi partiyi terör yapan parti olarak tanımlamak olmadığını vurguladı.

Meclis Başkanvekili Hamzaçebi de tutanaklardan Taşkesenlioğlu'nun sözlerini incelediğini bir siyasi partiyi doğrudan terör olayları ile suçlamanın asla kabul edilemez olduğunu belirtti. Hamzaçebi, "Hiçbir siyasi parti, terör olaylarıyla ilgili bir iddianın konusu olmamalıdır. Bunu doğru bulmuyorum" dedi.