İZMİR, Yıllarca Konya'da restoran işleten, daha sonra çalışmayı bırakıp İzmir'de çocuk ve torunlarıyla yaşam süren 3 çocuk ve 2 torun sahibi Halil Özayvar, yaşı ilerledikçe sağlık sorunları ile karşılaşmaya başladı. Özayvar'a, prostat teşhisi konulurken, ardından iki kez daha ameliyat gerektiren sağlık sorunları oldu. Ancak kalp ritmindeki bozukluk nedeniyle bu iki ameliyat gerçekleştirilemedi.
Son dönemde Özayvar dizlerindeki ağrılar nedeniyle yürüyemez hale gelip, düşmekten şikayet etmeye başladı. Bu şikayetlerle İzmir Kent Hastanesi'nde Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kemal Yücesoy'a başvurdu. Yapılan muayene ve MR tetkiki sonunda Özayvar'a 'Lomber spinal stenoz' "Ameliyat öncesi kontrollerim yapılmıştı. Ameliyata alındım. Ama masadayken anestezi uzmanı kalp sorunum yüzünden ameliyat edilemeyeceğimi söyledi, kaldırdı. Yine bir başka hastanede belimden iğne yaptılar, ayıldığımda koroner yoğun bakımdaydım, yine ameliyat edememişler, öbür tarafa gidip gelmişim. Yürüyemez hale gelince tedavisi ameliyat denildi. Ama bu kez doktorlarım çözüm üretip beni bu sorunumdan kurtardılar. Çok teşekkür ediyorum."
Prof. Dr. Yücesoy, omurilik kanalında daralmanın yaşlıların büyük sorunu olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Son yıllarda ömür uzadığı için daha sık karşılaştığımız bir sorun haline geldi. İleri yaştaki kişilerde çok doğal bir şey. Yaşlılıkta sadece kanal darlığı ile kalmıyor ek problemler de var, kalp, akciğer, tansiyon, şeker gibi. Bunların varlığına rağmen hastanın yaşantısını kısıtlayan bir problem olduğunda, mutlaka ameliyat edilmesi lazım. Çünkü hastanın günlük aktivitesini kısıtlıyor. Hasta evden çıkamaz bir odadan diğerine geçemez hale geliyor. Ameliyat dışında başka çözümü yok. Bu darlığı kanalın arkasındaki kemikleri alarak rahatlatıyoruz ve vidalarla tespit ediyoruz. Ameliyattan sonra hastalar günlük yaşantısına dönüyor. Ama hastada ek problemler olunca duruluyor. Tam teşekküllü hastanedeyseniz çözüm üretiliyor. Hastam için anestezi ve kardiyolojiden görüş istedim. Geçici kalp pili takılırsa bu ameliyatın yapılabileceğini söyledi kardiyolog. Benim için hasta her yaş için aynı. Ek problem varmış yokmuş beni çok ilgilendirmiyor. Hastanın uyuması uyandırılması anestezinin işi. Kardiyoloji iyi bir şekilde hastayı hazırladı, biz de 40 dakikada ameliyatı bitirdik, Ertesi gün ayağa kaldırıp hastayı evine gönderdik. Bir hafta oldu, iyi, ayaklarının üstünde. Bir ay boyunca bazı şikayetleri olacak bu da normal, bir aydan sonra hep iyiye giden bir hayatı olacak."
KARDİYOLOJİ İÇİN ÇOK BASİT BİR İŞLEM
İzmir Kent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Zülfikar Danaoğlu da, hastanın kalp ritminde yavaşlama olduğunu, anestezinin aynı zamanda bunu tetiklediğini önleyici tedbir olarak geçici pil konulduğunu söyledi. Dr. Danaoğlu, şöyle devam etti:
"Bacaktan toplardamardan kalbe kablo gönderildi. Ameliyat boyunca kalbin ritmi pille sağlanacak şekilde ayarlandı. Kardiyoloji için basit bir uygulama. Risk oranı çok düşük, binde bir oranında. Bu pil uygulaması böyle bir ameliyatın yapılmasına imkan tanıdı. Ameliyat süresince nabız konusunda bir sıkıntı olmadı. Nabız yavaşladığı zaman pil otomatik devreye girecek şekilde ayarlandı. Ameliyattan sonra pili geri aldık, hasta normal hayatına döndü."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz