Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yıllarca terörle mücadele eden geçici köy korucuları, özlük ve sosyal haklarının verilmesini istiyor.
Bölgedeki aile yapısı ve sosyal statüleri yüzünden de maddi sıkıntı yaşayan korucular, başta maaş olmak üzere diğer özlük ve sosyal hakların iyileştirilmesini talep ediyor. 750 TL maaş aldıklarını ve bu maaşın mevcut ekonomik şartları ve yaptıkları görev itibari ile yetmediğinden borçla geçindiklerini belirten Siirt Şirvan ilçesi GKK Birlik başkanı Abdullah Carlık, geçimlerinin zor olduğunu söyledi. Göreve giderken yol ve erzak masraflarının kendileri tarafından karşılanması nedeniyle zor durumda kaldıklarını anlatan Carlık şunları anlattı: “Araba kiralıyoruz. Kalacağımız gün kadar erzak alıyoruz. Gittiğimiz karakollarda su bile içmiyoruz. Alınan maaş belli. Ailelerimiz kalabalık. Sosyal güvence olarak bir tek yeşil kartımız vardır. Yeşil kartı olan başka bir şey yapamıyor. Ticaret yapamıyor, araba alamıyor. Alınca yeşil kartından oluyor. Elbiseler ölçüsüz. Bazılarına büyük, bazılarına küçük. Bu ayrı bir sıkıntı. Emekli olunca aylık 400 TL maaş alıyor. Zaten kıdem tazminatı almıyor. Bu maaş ile geçinmek gerçekten zor. Evini barkını bırakıyor ve bu mesleğe bel bağlıyor. Borçla geçiniyor.”
"ÜNİVERSİTELİ ÇOCUKLARIMIZA BURS VERİLSİN"
Devletin hiç kimseyi sosyal güvencesiz çalıştırmadığına işaret eden Carlık, GKK ise yıllardan beri devletin işini yapıyor. Canını ortaya koyuyor. Teröre karşı mücadelesini veriyor. Korucuların bu mücadelede yeri farklıdır. 1995’dten beri bu hizmeti yapıyorlar. Onlar olmasaydı şehirler terör kaynağı olurdu. Gönüllü ordudur. Askere tabidir. Çoğumuzun çocukları okuyor. Hatta bazıları üniversiteye gidiyor. Okutmak da ayrı bir sıkıntı. Maddi sorun yaşıyoruz. Hiç değilse bu çocuklara burs imkanı sağlansın.” dedi.
1992 yılında bir operasyonda yaralandığını dile getiren Taşlı köyü korucusu Tevfik Carlık, 4 kurşun yediğini ve gazi olarak hala görevini yerine getirdiğini söyledi. 10 Kg taşıyamadığını anlatan Carlık, malulen emekli olmadığını ve silahına sahip çıktığını belirtti. Bu mücadelenin ve vazifenin kutsal olduğunu anlatan Carlık, 2012 yılında özlük ve sosyal hakların düzeltileceğine inanıyorum. Hükümet kangren olmuş bütün konulara el attı ve çözdü. GKK'ları meselesini her yönü ile çözeceğine güvenim sonsuzdur.” şeklinde konuştu.
Siirt'te 3 bin 500 civarında korucunun görev yaptığını belirten Siirt Şehit ve Gazi Aileleri Federasyonu Başkanı Kenan Şehitoğlu da 800 civarında üyeleri olduğunu, bunlar arasında 445 şehit yakını ile 150 civarında da gazinin bulunduğunu anlattı. Sosyal ve özlük hakların yetersiz olduğunu kaydeden Şehitoğlu, ailesinden onlarca şehit verdiklerini belirterek devlete olan güvenlerinin sonsuz olduğunu söyledi. Herkesin sosyal güvenceye sahip olduğunu dile getiren Şehitoğlu, “Artık hükümet bu geçici olan köy korucularına her türlü imkan ve sosyal hakları tanıma zamanı gelmiştir. Çocuklarımızı okutamıyoruz. Üniversitelere gitmesi kolay ama, burs ve diğer imkanların sağlanması gerekir. Kıdem tazminatı ve emeklilik maaşının arttırılması gerekir. Kumanya ve diğer ulaşım masraflarını karşılayarak koruculara gereken desteğin sağlanması bir görevdir.” görüşünü dile getirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz