"Gecikme, Rum tarafına yaradı"

İZMİR (İHA) - Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, çeşitli ziyaretlerde ve partisinin ilçe teşkilatlarının açılışında bulunmak üzere İzmir'e geldi. Karayalçın, Avrupa Birliği (AB) konusunda Türkiye'nin geç kalmasının Kıbrıs'ta Türk tarafının değil, Rum tarafının işine yaradığını söyledi.

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, İzmir'deki ilk ziyaretini Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'ya yaptı. Piriştina'yı makamında ziyaret eden Murat Karayalçın, İzmir'deki belediye çalışmalarını eski bir belediye başkanı olarak yakından takip ettiğini belirterek, "İzmir'in çok ilginç bir tarafı var. İzmir göç alan, aldığı göçü İzmirlileştiren bir kent. Ankara, İstanbul ve diğer bazı kentlerde ise bu mümkün olmuyor ve göç tutulmuyor. Bu yönüyle sosyolojik bir araştırmaya değer bir kent" dedi.
Başkan Piriştina da, Karayalçın'ın tespitini doğru bulduğunu kaydederek, İzmir'in sosyolojik bir araştırmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Piriştina, ziyaretinin anısına Murat Karayalçın'a tarihi İzmir Saat Kulesi'nin rölyefini hediye etti. Karayalçın, daha sonra İzmir Valiliği'ne geçerek Vali Alaaddin Yüksel'i de ziyaret etti.

Reklam
Reklam

"PİYASALAR OLUMSUZLUĞA DÖNDÜ" Valiliğin ardından SHP İzmir İl Merkezi'ne giden ve burada basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Murat Karayalçın, Meclis dışındaki bir parti olarak hükümetin çalışmalarını nasıl değerlendirdikleri yönündeki bir soruya şu yanıtı verdi:

"Hükümet çok yoğun bir çalışma içine girdi. İç ve dış siyasette önemli uygulamaları oldu. Bu kısa süre zarfında hükümet üyeleri ile parti yetkilileri arasında önemli çelişkiler ortaya çıktı. Ama burada önemli olan piyasadaki şekillenmenin olumsuzluğa dönüşmesidir. Borsa endeksinde, faiz düzeyinde ve döviz kurlarında ortaya çıkan iyileşmeler, bugün itibarıyla başlangıç noktasında bulunmaktadır. Yani, piyasa tepkisini göstermiştir. Önümüzdeki uygulamalar bizim için önemli. Burada beklentiler var. Bizim de beklentilerimiz var. Özellikle yoksullukla mücadelede ne gibi projelerin uygulanacağını merakla bekliyoruz."

Karayalçın, partisi tarafından hazırlanan ve herkes ile paylaşabileceklerini açıkladıkları "yoksullukla mücadele projesi" konusunda da hükümetin kendilerine bir görüşme çağrısının olmadığını belirtti.

Reklam
Reklam

"KIBRIS'TA İŞ GİTTİKÇE SIKIŞIYOR" Kıbrıs'ta gelinen noktayı da değerlendiren SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Kıbrıs'ta bugün gelinen noktanın 1999 yılında Helsinki'de şekillendiğini vurgulayarak, "AB'nin, Kıbrıs Rum Yönetimi'ni AB'ye kabul etmesini üzüntüyle karşılıyorum. Bunun hukuki geçerliliğinin olmadığı görüşündeyim. Ayrıca, bu durumun çözümü 28 Şubat tarihine kadar Türkiye'nin önünde çok büyük engel teşkil edecektir" dedi. Karayalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rum yönetimi sorununu çözmüş, elde edeceğini etmiştir. Türk tarafı için çok zor bir dönem başlayacaktır. İşin buraya gideceği 1999 yılında Helsinki'deki planlamada kararlaştırılmıştı. Türkiye neden bu kadar gecikti? Gecikme Türk tarafına yaramıyor, Rum tarafına yarıyor. Sayın Denktaş, Kıbrıs Rum yönetiminin Kıbrıs'taki soydaşlarımıza sunduğu yardım paketini rüşvet olarak niteledi. Doğrudur. Çok etkili sonuçları verebileceği göz ardı edilmemeli. Bir çoğu için Shengen vizesi çok önemli, altın bir fırsat. İş gittikçe sıkışıyor. 28 Şubat tarihine kadar, bu kez daha da zor durumda olduğumuzu bilmeme karşın, işin iyi bir şekilde sonuçlandırılmasını diliyorum."

Reklam
Reklam

"SOLUN DÜŞÜNSEL PLATFORMU" Yerel yönetimler için seçimin erkene alınması ihtimali dışında da parti olarak farklı bir anlayışla hazırlık yaptıklarını ifade eden Murat Karayalçın, Aralık ayı sonuna kadar İzmir örgütünün de içinde olduğu bütün örgütlerin yerel seçimlerle ilgili nasıl bir hazırlık ve çalışma yapacaklarını SHP Genel Merkezi'ne bildireceklerini, bu çalışmaların merkezin çalışmaları ile birlikte değerlendirileceğini ifade etti. Karayalçın, yerel seçimlere kent varoşlarına yönelik planlarını hazırlamış olarak gireceklerini belirterek, "Türkiye'nin AB üyeliği konusunu bu seçimlerde bir tartışma konusu olarak yurttaşlarımıza vereceğiz. Türkiye'nin büyük kentlerinin bugünkü yapıları ile bugünkü dokuları ile AB'ye girişte çok büyük bir engel olduğu görüşündeyiz" diye konuştu.

Murat Karayalçın, "solda birlik, çatı ve zeytin dalı" gibi projelerinin geçerli olup olmadığı şeklindeki bir soruya da, bundan geri adım atmadıklarını ve SHP için herhangi bir parti ile birleşmenin söz konusu olmadığını belirterek, "Solun siyasal duayenlerinin değil, solun düşünsel duayenlerinin içinde yer aldığı 'Solun düşünsel platformu' konusundaki çalışmaları bu ayın sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Ocak ayından itibaren sol partilerin liderlerine bu önerimizi götürmek istiyoruz. Bugüne kadar sol hiç birlikte çalışmadı. 2004 seçimlerinde bir birliktelik sağlanması, ortak adaylar çıkartılması söz konusu olabilir. Mesela, İşçi Partisi (İP) eski genel başkanı Prof. Dr. Sadun Aren gibi düşünsel duayenlerden söz ediyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Öte yandan, SHP Parti Meclisi Üyesi ve Adapazarı eski Belediye Başkanı Ünal Ozan'ın geçirdiği kalp krizi sonucu ölüm haberini İzmir'de alan Murat Karayalçın, yarın gerçekleştirilmesi öngörülen İzmir programını iptal etti.