Geçiş üstünlüğü kimde?

Lise öğrencileri, "geçiş üstünlüğü" bulunan araçların kavşaklardan geçişini düzenleyerek, kazaların azaltılmasına yönelik proje geliştirdi.

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde bir ambulans ve kamyonetin karıştığı kazadan etkilenen lise öğrencileri, ''geçiş üstünlüğü'' bulunan araçların kavşaklardan geçişini düzenleyerek, kazaların azaltılmasına yönelik proje geliştirdi.

Saruhanlı Almış Şentürk Anadolu Teknik Lisesi, Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi öğrencilerinden Hasan Levent ve Oğuz Akan'ın hazırladığı ''Acil Geçiş Sinyalizasyonu'' adlı proje büyük ilgi gördü.

Öğrencilerin, danışman öğretmenleri Hakan Esenoğlu ve Musa Ertaş'ın gözetiminde hazırladıkları projede, kırmızı ışıkta beklemeden, geçiş üstünlüğü bulunan araçlara farklı bir kolaylık sağlandı.

Reklam
Reklam

Proje kapsamında geçiş üstünlüğü bulunan araçlara ve ışıklı kavşaklara yerleştirilen bir algılama sistemi ile sinyalizasyonun düzenlenmesi hedeflendi. Buna göre geçiş üstünlüğü bulunan araçlardan herhangi biri ışıklı kavşağa yaklaştığında, kavşağa bağlı diğer yönlerdeki trafik ışıkları kırmızı yanarken, aracın geldiği yöndeki ışık yeşil yanıyor. Böylelikle ambulans, itfaiye ve polis araçlarının acil durumlarda kırmızı ışığa yakalanarak zaman kaybetmeleri ve olası bir trafik kazası önleniyor.

Okul Müdürü Niyazi Akkuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maliyeti sadece 700 lira olan ve ülke genelinde uygulanabilecek projelerinin ışıklı kavşaklardaki kazaları en aza indireceğini belirtti.

Projenin tamamen uygulanabilir ve gerçekçi bir proje olduğunu belirten Akkuş, ''Günümüz teknolojisiyle çok rahat gerçekleştirilebilir. Şehirlerdeki bütün kavşaklar için uygulama yapılmasa bile ambulans trafiğinin yoğun olduğu yerlerde, örneğin hastanelere bağlantıyı sağlayan ana yollarda ve kavşaklarda uygulanması, insan hayatına verilen önemin bir göstergesi olarak takdir toplayacaktır. Ayrıca proje tamamen özgün olup, halihazırda kullanılan herhangi bir örneği bulunmamaktadır'' dedi.

Reklam
Reklam

-AMBULANSA HER ZAMAN YEŞİL YANACAK-

Okulun Elektrik ve Elektronik Teknolojisi öğretmeni ve proje danışmanı Hakan Esenoğlu ise projenin çalışma sistemini şöyle anlattı:

''Ambulansa sinyal verici bir devre yerleştirdik. Bu devre ambulans sireni çalıştığı zaman devreye giriyor ve çevresine belirli bir frekansta sinyal yayıyor. Trafik ışıklarının bulunduğu kavşaklara da bu sinyali algılayan alıcı devreler koyduk. Alıcı devreler ambulanstan gelen sinyali algıladığı zaman kavşağa çıkan bütün yollardaki trafik ışıklarını kırmızıya çeviriyor. Böylece kavşağa diğer araçların girmesi önleniyor. Kavşakta trafik yoğunluğu oluşmasının önüne geçiliyor. Ambulansın geldiği yöndeki trafik ışığı yeşile dönüyor. Böylece ambulansın önündeki trafik yoğunluğunun boş kavşaktan mümkün olan en kısa sürede azalması sağlanıyor.''

Projeyi hazırlayan öğrencilerden Hasan Levent de ''Projemiz önemli devlet adamlarının eskort ve makam otomobillerinde de uygulanabilir. Böylece güvenlik sebebiyle trafikte durması sakıncalı olan bu tür araçların da sürekli yeşil ışık ile trafikte durmadan yol alması sağlanabilir'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

23 Şubat Çarşamba günü, Akhisar'dan Manisa'ya hasta taşıyan 112 Acil Servis ambulansı Saruhanlı Kavşağı'nda Erdem Nadaz'ın kullandığı 45 UA 2496 plakalı kamyonetle çarpışmış, kazada kamyonette bulunan Adnan Koç ölmüş, Erdem Çimen ile sürücü Erdem Nadaz yaralanmıştı.

Ambulans sürücüsü Tevhide Çırpan, hemşireler Emel Ilgın ve Songül Kızıltaş, ambulanstaki hasta Ecevit Günay ve onlara refakat eden Akhisar İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru Rafet Akgün'de hafif şekilde yaralanmıştı. Öğrenciler bu kazadan çok etkilendiklerini ve böyle kazaların önüne geçmek için söz konusu proje üzerinde çalışmaya başladıklarını ifade ettiler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz