Geçmişten Günümüze Direndikçe Güzelleşen Kadınlar

Savaş ve protesto alanlarında sıklıkla erkekleri gördüğümüz doğrudur ancak Dünya'da düşünceleri adına direnen ayakta kalan tarih boyunca birçok kadın var. İşte duruşlarıyla kendilerine hayran bırakan o kadınlar

Jan Dark (Jeanne d'Arc)

Jan Dark, direnişçi kadınların en genci ve en ünlüsü diyebiliriz. Aslında direnişçiden çok vatan sevdalısı bir askerdi. Fransız katolik azizesi olan Jan Dark küçük yaşlarda İngiltere'yle yapılan Yüzyıl Savaşları'nda önce kendi şehrinin cephesini savundu. Ardından gaza gelen azizenin kahramanlıkları tüm ülkede duyuldu. Jan Dark, resimde görünenin aksine cinsiyeti belli olmasın diye saçlarını erkek tıraşı yapar, erkek gibi giyinirdi. O zamanlar kadınların askere alınmasının yasak oluşu ve Jan Dark'ın cinsiyetinin meydana çıkmasıyla 10 bin kişinin toplandığı meydanda diri diri yakıldı.

Reklam
Reklam

Nene Hatun

Nene Hatun 1877'de gerçekleşen 93 Harbi'nin kahramanlarından biridir. Erzurum'da Aziziye tabyasında görev yapan Nene Hatun, Türkiye'de yılın annesi seçilen ilk kadındır. Ayrıca kendisine Silahlı kuvvetler tarafından 3. Ordunun Nenesi ünvanı vermiştir. Anarşist aktivist Yvonne André konuşma yapıyor

Yıl: 1913Kurtuluş Savaşı Kahramanlarından Fatma Seher Erden

Balkan Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesi'inde savaşan Fatma Seher Erden 1919'da başlayan kurtuluş mücadelesinin önemli kadın kahramanlarındandı. Fatma Seher birçok erkekten daha cesur ve daha akıllıydı. Onbaşı olduğu dönemlerde çoğu kadınlardan oluşan küçük birliklerle birçok yunan askerini esir getirip etkili baskınlar yapıyordu.

Savaştan sonra emekli olan Fatma Seher, emekli maaşını Kızılay'a bağışladı. Kendi birliğini oluşturmuş Azerbaycan kadınları

Yıl: 1920Anti Hitler Protestocusu

Hitler'in yeni yeni popüler olduğu yıllarda çoğu kişi ona taparken bazıları karanlık sonu görebiliyordu. Görevliler Hitler'i protesto eden bir kadını götürüyor.

Reklam
Reklam

Yıl: 1933İspanya İç Savaşı yıllarında komünist lider Dolores Ibárruri konuşma yapıyor

Faşist yönetime sempati duyan Franco'ya karşı cephe alan komünistler karanlık sona engel olamadı.
Yıl:1936İspanya İç Savaşı yıllarında örgütlenen kadınlar

Keyifler yerinde

Yıl: 1936Fransız direnişçi Simone Segouin

Fransa İkinci Dünya Savaşı yıllarında Almanya'dan çok zarar gördü. Uzun süre ABD'den yardım alamadığı yıllar direnişçiler birçok İngiliz askeriyle birlik olup nazilere karşı gizli operasyonlar yürütüyorlardı. Özellikle bu direniş yıllarında birçok kadın elinde silahlarla özel görevlere çıktı. Bu kadınlardan biri de Simone Segouin'ın ta kendisi. Hatta bu olaylar Call of Duty 3 adlı oyunda bazı cephelerde kurgulanmıştır.
Bu fotoğraf ise savaşın son yıllarında çekilmiş.
Yıl:1945İtalya - Milan gösterilerinden bir kadın

Yıl:1946Fransız bir kadın deneme atışı yapıyor

Yıl: 1960 Vietnam Savaşına karşı olan bir kadının protestosu

O yıllarda Amerika Birleşik Devletleri savaşı istese de birçok amerikan vatandaşı 'bizim orada ne işimiz var' diye düşünüyordu.
Yıl: 1970Feminist lider Bella Azbug konuşma yapıyor

Yıl: 1972Kırmızılı Kadın

Doğayı seven gençlerin yerine AVM ve benzeri binalar dikilmesin diye kitap okuyarak protesto ettikleri Gezi Parkı'nda gaza gelen bir polis, Gezi Olayları'nın ikonu haline gelen kırmızı elbiseli Ceyda Sungur'a acımasızca biber gazı sıkıyor.

Reklam
Reklam

Bu ilk kıvılcımdı.

Yıl: 2013Siyahlı Kadın

Yine Taksim Gezi Olayları ve yine acımasız polis karşısında tek başına duran cesur bir kadın. Siyah elbisesiyle TOMA'nın sıktığı tayzikli suya cesurca göğüs geren Siyahlı Kadın'nı Reuters fotoğraflarken Türk medyası o sıralarda penguen belgeseli yayınlıyordu.

Yıl: 2013Reyhanlı saldırısında bir kadın

Hatay'ın Reyhanlı ilçesine gerçekleştirilen hain saldırı Cumhuriyet tarihinin en kanlı ikinci saldırısı olarak tarihe geçti. Fotoğrafta, El Kaide'ye bağlı sınırda 'özel' olarak yetiştirilen El Nusra terör örgütünün eliyle gerçekleştirilmiş saldırıda evi barkı hatta tüm dünyası yıkılmış acılı bir kadını görüyorsunuz.

Yıl: 2013Kobane eylemlerinde polisten kaçan bir kadın

Suriye ve Türkiye sınırında bulunan Kobani'nin kendi başına bırakılması ve İŞİD'e karşı savaşta silahlanmaya engel olunmasına yönelik yapılan eylemde polis, toma aracıyla elinde su şişesiyle koşan yaşlı bir kadını kovalıyor. Bomba sandı herhalde.

Reklam
Reklam

Yıl: 2014Yeşil Yol protestosunda Havva Ana

Yeşil Yol projesini protesto eden Havva Ana jandarmanın karşısında dimdik duruyor.Fazla söze gerek yok.

Videoyu izleyelimGünler önce yaşanan Ankara Katliam'ında ayakta durmaya çalışan kadınlar

Günler önce yaşanan, yüz küsür kişinin öldüğü ve patlamanın ardından polis yerine çevik kuvveti geldiği barış mitinginde ailesini kaybeden birçok kadın, duruşlarıyla bize örnek oldu. Failleri henüz yakalanmayan ve yakalanmayacağını düşündüğüm olay Cumhuriyet tarihinin en kanlı saldırısı olarak tarihe geçti.
Yıl: 2015

Ve son olarak...