Gediz Nehrinin Kirliliği Salihli’de Masaya Yatırıldı

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Çevre Kalkınma Vakfı'nın...

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Çevre Kalkınma Vakfı'nın (GEMA) ortaklaşa düzenlediği Çevre Sunumu’nda Gediz Nehri’nde yaşanan kirlilik ele alındı.

Sardes Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen panele Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, Salihli Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Sungur, İlçe Emniyet Müdürü Erkan Taş, AK Parti İlçe Başkanı Hüsnü Tuğrul, Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu ile davetliler katıldı. Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Gediz Havzası hakkında bilgi verdi. Sadece bugünkü nesilleri değil gelecek nesillerin de hakkı olan çevrede güvenli bir şekilde yararlanmaya devam edebileceğini belirten Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, "İlimizde en önemli konulardan bir tanesi Gediz Havzası ve 2008 yılında yürürlüğe konulan Gediz Eylem Planı. Bu Gediz Eylem Planı 4 ilimizi ilgilendiriyor. İzmir, Uşak, Kütahya ve en büyük oranda da Manisa’yı ilgilendiriyor. Burada onlarca ilçeyi, Organize Sanayi Bölgesi’ni, Belde’yi ve değişik yerleşim birimlerini ilgilendiriyor. İnsanoğlu atık tüketen bir varlık. Hem bizadi kendi biyolojik yapısı hem de yapmış olduğu faaliyetleri doğal bir sonucu olarak atık üretiyor. İşte bu atıkların nasıl bertaraf edileceği mekanizma nasıl oluşacak? Gediz aynen Mısır’daki Nil Nehri ne ise Gediz Nehri’de bölgemiz için odur. Yöremizde yoğun tarımsal, sanayi faaliyetleri ve yerleşim birimleri var. Tüketirken büyük bir iştahla tüketiyoruz. Peki ürettiğimiz atıkları ne yapıyoruz? Bu kirliliğin bir tekin sebebi bizim dışımızdakiler değil. Hepsini A - Z’ye biz üretiyoruz. Bu atıkları Almanya, Amerika gelip üretmiyor. Bu atıkları bertaraf etmesi gerekenler kimler? Salihli’nin atık su arıtma tesisini kim yapmalı? Tabi Gema Vakfı gibi Vakıflarımız bu konuda büyük duyarlılık sahibi ve toplumda büyük farkındalık yaratıyor. Ama biz başta Yerel Yönetimlerimiz olmak üzere yerel atık üreticilerimizin bu konuda büyük duyarlılık içerisinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Daha Manisa’mızın katı atık tesisi yok ve burası Büyükşehir olacak. Atık su arıtma tesisi yüzde 20 kapasite ile çalışıyor ve burası bir sanayi devi. Manisa’daki Organize Sanayi Bölgesi dışında bu bölgede hiçbir OSB’de arıtma tesisi yok. Bu konularda laf söylemenin ötesine geçmemiz için herkesin kendi üzerine düşen ev ödevini birinci öncelikli olarak yapması gerekiyor. Bana göre şehir yönetimi aynı zamanda çevre yönetimidir. Tabi bunu da bir nokta, bir merci, bir kişiye yönelik olarak söylemiyorum. Genelde bu konuda sorunlarımız büyük." dedi.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından panelistler Manisa Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Çevre Mühendisi Demet Aykut, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Gülcan Karakeçeli ile Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu slayt sunumu ile Gediz Havzası hakkında bilgi verdiler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: