Gediz Üniversitesi Gri Düşünce Topluluğu 'Gazete Günleri' düzenledi. İlk kez yapılan organizasyonda sahasında uzman gazeteciler, iki gün boyunca öğrencilere bilgilerini aktardı. Programa, İzmir’in yanısıra Ankara, İstanbul ve Sakarya’dan da dinleyiciler katıldı.
Gazete Günleri 2012, Cafcaf Dergisi Editörü Asım Gültekin, çizerleri Yusuf Kot ve Niyazi Çol ile başladı. Türkiye’de mizah yayıncılığı tarihi üzerine konuşan Cafcaf ekibi, mizah dergilerinin oluşum sürecini anlattı. Asım Gültekin, yayın politikalarını, “Hür tebessümün kalesi” cümlesiyle özetledi. Daha sonra Ergenekon davasına dair haber, yorum ve analizleriyle tanınan Zaman Gazetesi yargı muhabiri Büşra Erdal misafir edildi. Erdal, daha önce polis telsizi dinleme konumunda olan yargı muhabirliğinin, Ergenekon süreciyle birlikte manşetleri belirler hale geldiğini söyledi. Büşra Erdal, Türkiye’nin gündemini belirleyen bu dava konusunda yaptığı haberlerle art arda sekiz defa manşet attığını ifade etti.
Erdal’ın ardından Zaman Gazetesi foto muhabiri Onur Çoban gençlerle biraraya geldi. Onur Çoban Suriye, Libya ve Afganistan gibi ülkelerde çektiği fotoğrafları göstererek, “Türkiye'de fotoğraf muhabirliğine önem verilmiyor. Başka gazetelerde fotoğraf imzası dahi yayımlanmıyor, benim kurumum ise 17 foto muhabiri çalıştırıp en küçük fotoğrafa dahi imza koyuyor.” dedi.
Radikal Gazetesi Görsel Yönetmeni Sertaç Bala ile devam eden Gazete Günleri 2012'de Bala, yeni Radikal'in tasarım sürecinden bahsetti. Radikal'in her türlü olaya hazır tasarım senaryoları olduğunu kaydeden Bala, sayfa örnekleri üzerinde tasarım standartlarını anlattı. Türkiye'de yeni bir gazete tasarım anlayışı oluştuğunu söyleyen Bala, “Biz de bu yolda ilerliyoruz.” diye konuştu.
İkinci gün ilk oturum, Akşam Gazetesi çizeri Vedat Kemer ile başladı. Dünyada ve Türkiye’de karikatürün tarihini anlatan Kemer, 1960’lardan günümüze kadar yankı uyandıran karikatürleri öğrencilere gösterdi. Vedat Kemer’in Akşam Gazetesi’nde yer alan 16 karikatürü de Gediz Üniversitesi Fuaye Alanı’nda sergilendi. Kemer’den sonra internet haberciliğinde önemli bir isim olan Hadi Özışık söz aldı. Özışık, Türkiye’de internet haberciliğinin nasıl başladığını ve yapıldığını anlattı: “İnternet haberciliği, vazgeçilmez hale geldi. Gazeteler, bu trende ayak uydurmak durumunda kalacak.” Özışık, "internethaber.com" sitesinin yeni bir tasarımla takipçilerinin karşısına çıkacağını da ilk defa açıkladı.
Gazete Günleri 2012’nin diğer bir konuşmacısı, A Haber Televizyonu’nda "Benim Adım Hıdır" isimli programın yapımcısı ve sunucusu Hıdır Geviş oldu. Geviş, yeni nesil medyanın şeffaflaşma çağının açılmasında büyük katkısı olduğunu ve yurttaş gazeteciliğini beslediğini dile getirdi.
TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken’le devam eden programda, 28 Şubat döneminde Türkiye’de gazetecilik ve televizyonculuğun nasıl yapıldığı konuşuldu. Çarpıcı örnekler veren Böken, TRT Haber’in habercilik anlayışının gün geçtikçe uluslararası standartları yakaladığını söyledi.
Programın son oturumunda Zaman Gazetesi Cumhurbaşkanlığı Muhabiri Emre Soncan, araştırmacı gazeteciliğin ne olduğunu ve nasıl yapılması gerektiğini, Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümünü örnek göstererek anlattı. Soncan, bu konuda bazı belge ve bulgulara ulaşıp yayımlamasının, gazetecilik kariyerinde önemli basamaklardan biri olduğunu kaydetti. Gazete Günleri 2012, programa katılan öğrencilere, Soncan tarafından sertifikalarının verilmesiyle son buldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz