Geleceğin en büyük tehlikesi: Küresel ısınma

İZMİR (İHA) - Bossa Denim ve Spor Giyim, tekstil dünyasındaki ekolojik gelişmeleri tartışmak üzere düzenlediği "Bossa Denim Geleceğe Bakıyor" sempozyumunun üçüncüsünü İstanbul ve Adana'dan sonra İzmir'de gerçekleştirdi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü'nde yapılan sempozyumda, Tekstil Mühendisliği Bölümü öğrencileri ve akademisyenleri ile tekstil uzmanları bir araya geldi. Konferansın açılış konuşmasını EÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Kerim Duran yaptı.

Reklam
Reklam

Konferansta "Küresel Isınmanın Dünyaya ve Tekstil Sektörüne Etkileri" konulu bir sunum gerçekleştiren Tekstil Araştırma Derneği (TADER) Başkanı Prof.Dr. Işık Tarakçıoğlu, dünyayı bekleyen en büyük tehlikenin küresel ısınma olduğunu söyledi. 150-200 yıl sonra dünyanın yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalacağını belirten Prof.Dr. Tarakçıoğlu, şöyle konuştu: "Küresel ısınma tehlikesine teknolojik gelişmeler, sanayi ve atmosfere gönderilen sera gazları yol açmaktadır. Bu nedenle Avrupa ülkeleri Kyoto Sözleşmesi'ni imzalamaktadır. Ancak, Türkiye ve ABD bu sözleşmeyi imzalamamaktadır. Bu yüzden de ileriki yıllarda üretilen ürünler satılamayabilir. Ben Türkiye'nin bu sözleşmeyi imzalaması gerektiğini düşünüyorum."

ÜRÜNLER ÇEVRE DOSTU OLMALI

Yapılan araştırmalara göre, 4 yıl sonra Kuzey Kutup Buzullarının eriyeceğini belirten Tarakçıoğlu, "Deniz yükseliyorsa bunun arkasından kasırgalar ve sel gelecektir. Söylediklerimiz gelecek değil şu andır. Gittikçe hızlanan bir tehlikenin içindeyiz" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin bu yüzyılın sonunda daha kurak hale geleceğini ve yağışsız gün sayısının yüzde 50 artacağını anlatan Tarakçıoğlu, kullanılan ürünlerin üretilirken de, kullanılırken de, yok edilirken de çevre dostu olmalarının öneminin her geçen gün arttığını söyledi.

Reklam
Reklam

Bossa Denim ve Spor Giyim Şirketi'nin Reklam ve Halkla İlişkiler Uzmanı Nihal Kaya, Bossa şirketi hakkında bilgi vererek, şirketin 2000'de 15 milyon metre olan üretimini 2006'da 40 milyon metreye çıkardığını ifade etti.

Bossa Denim'in Ürün Geliştirme ve Ürün Yönetimi Müdürü Dilek Erik de Bossa'nın yüzde yüz organik pamuk, ekolojik boya ve daha az su kullanarak ürettiği ekolojik ürün grubu "Re.Set" örneğini sektör ve öğrencilerle paylaştı. Ürünün sertifikasyon sürecinde geçilen aşamalar hakkında bilgi veren Erik, Re.Set'in sadece bir kumaş koleksiyonu değil aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu ve bilinçlendirme çalışmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi.