Geleceğin tasarımı

İZMİR (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, halen mecliste görüşülen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nı geleceğin bir tasarımı olarak gördüklerini ifade ederek, "Bugün kimsenin rahatsız olmaması için popülist davranırsak, gelecek kuşaklara ağır bir yük devretmiş oluruz" dedi. Bakan Başesgioğlu, SSK ve Bağ-Kur prim affı konusunda ise bir affın söz konusu olmadığını belirterek, geçmişte ödenmeyen primler için taksitlendirme uygulaması getirmeyi düşündüklerini, bu nedenle cari prim ödemelerinin aksatılmadan yapılmasının sigortalılar açısından fayda sağlayacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Bazı açılış ve incelemelerde bulunmak üzere bu sabah saatlerinde İzmir'e gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, İzmir Valiliği'ni ziyaret etti. Bakan Başesgioğlu, vilayete gelişinde Vali Yusuf Ziya Göksu tarafından resmi törenle karşılandı. AK Parti İzmir İl Başkanı Ali Aşlık'ın da hazır bulunduğu ziyarette eğitim konusuna değinen Başesgioğlu, hükümet olarak eğitime büyük önem verdiklerini ve bu nedenle bütçeden önemli bir payın eğitime ayrıldığını söyledi.
Mecliste görüşülen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Başesgioğlu, çok kapsamlı bir yasa hazırladıklarını ifade ederek, "Bu yasa geleceği ilgilendiren bir yasa. Geleceğin bir tasarımı olarak görüyoruz. Bizden sonraki kuşaklarla bugünkü kuşaklar arasındaki dayanışmayı en adil şekilde sağlayacak bir sosyal güvenlik reformu devam ediyor. Bu konuda bütün sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini de alıyoruz" dedi.

Gazetecilerin yasaya karşı çıkan kesimler bulunduğunu hatırlatmaları üzerine Bakan Başesgioğlu, "Disiplin getirdiği için bazı rahatsızlıklar var. Ama biz bugün popülist davranırsak, kimse rahatsız olmasın dersek, gelecek kuşaklara çok ağır bir yük devretmiş oluruz. Dünyadaki sosyal güvenlik sistemlerinde 4 çalışana 1 emekli düşüyor. Bu Türkiye'de 1.6 çalışana 1 emekli şeklindedir. Ve sürdürülemez aktüel bir dengedir. Halbuki Türkiye'nin potansiyeline baktığımızda 7 çalışana 1 emekli gibi bir potansiyel var. Maalesef sistemin bozukluğu, kapsayıcı olmaması ve kayıt dışılık nedeniyle Türkiye bu güzel imkanını kullanamıyor. Kullanması lazım. Sosyal güvenlik primleri açıkları nedeniyle bütçeyi de olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

CHP'nin sosyal güvenlik reformu ve TCK konusunda muhalefet ettiği şeklindeki bir soru üzerine Bakan Başesgioğlu, bu muhalefeti normal karşıladığını söyledi.
Prim affı konusundaki bir soruyu da cevaplandıran Bakan Başesgioğlu, "Biz primlerin asılları ve ferileri ile ilgili olarak bir affı kabul etmiyoruz. Bu düzenli ödeyenlere haksızlık olur. Bizim düşüncemiz çeşitli nedenlerle ödeyemeyenler için bir taksitlendirme şeklinde olacaktır. Buna niyetimiz var. Sıkıntıları biliyoruz. Ancak bu taksitlendirme geçmiş ödenmemiş primlere şamildir. Cari prim ödemelerinde söz konusu değildir. Sigortalılarımızın cari pirim ödemelerini düzenli olarak yapmaları, onlar acısından faydalı olacaktır" şeklinde konuştu.

Ziyaret sırasında İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, Bakan Başesgioğlu'na içerisinde incir bulunan bir hediye paketi takdim etti. Ziyaretin ardından Bakan, Yükseliş Koleji'nin Kaynaklar Yerleşkesi'nin açılış törenine katılmak üzere vilayetten ayrıldı.