Geleceğin turizmcileri Manavgat'ta yetişiyor

Manavgat Otelcilik ve Turizm Anadolu Meslek Lisesi öğrencileri uygulamaları olarak gördükleri eğitimleri ile geleceğe hazırlanıyor

Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde 2000-2001 yılında eğitim öğretime başlayan Manavgat Otelcilik ve Turizm Anadolu Meslek Lisesi geçen 12 yıl süresince bölgede bulunan irili ufaklı yüzlerce turizm tesisine personel yetiştiriyor. Almanca ve İngilizce olarak eğitim olarak eğitim verilen Manavgat Otelcilik ve Turizm Anadolu Meslek Lisesi’nde öğrenciler Konaklama ve Seyahat ile Yiyecek İçecek programlarına ait dallarda 69’ı kız, 269’u erkek olmak üzere toplam 329 öğrenci eğitim görüyor. Manavgat Otelcilik ve Turizm Anadolu Meslek Lisesi’nde 30 öğretmen, 3 ücretli öğretmen, 7 usta öğretici, 1 memur ve 1 hizmetli olmak üzere toplam 42 personel görev yapıyor.

Reklam
Reklam

İstihdam sorunu yok

Manavgat Otelcilik ve Turizm Anadolu Meslek Lisesi’nde eğitim alan öğrencilerin istihdam sorunu bulunmazken, 4 yıllık üniversitelere de gidiyorlar. Öğrenciler istedikleri taktirde sınavsız olarak 2 yıllık Turizm Meslek Yüksek Okullarına kayıt yaptırabiliyor. Manavgat Otelcilik ve Turizm Anadolu Meslek Lisesi’nden bugüne kadar mezun olan öğrencilerin yüzde 70’i bölgemizde bulunan otellerde istihdam edilirken, yüzde 20’si yüksek öğrenime devam etti. Okul yetkilileri mezun olan öğrencilerden yaklaşık yüzde 10’unun aile işini sürdürdüğünü veya başka alanlara kaydığını ifade ediyor.

Çağın gerektirdiği anlayışla yönetim

Manavgat Otelcilik ve Turizm Anadolu Meslek Lisesi Müdürü Bilgehan Yasin, “Okulumuzda 2000–2001 yılında başlayan kalite yolculuğu ve OGYE çalışmaları ile yönetim işlevinin tüm paydaşlarla birlikte gerçekleştirilmesi çalışmaları devam etmektedir. Okulumuzu çağın gerektirdiği yönetim anlayışı ile yönetmek, yönetim işlevinin, okulun, çalışanların, öğrenci velilerin kalitesini yükseltmek, amacıyla okulumuzu bilimsel ilkelere dayalı olarak yönetmek amacımızdır. Günümüzde gözlenen hızlı değişmeler okulların, uzun dönemli önlemler almaya zorlamaktadır. Etkili bir okul yönetimi, birbiri ile tutarlılığı sağlanmış stratejik yaklaşımları artık daha çok gerekli kılmaktadır.

Reklam
Reklam

Kalıcı çözümler üretiliyor

Yönetimin görevi, insanları, ortak amacı başarabilir duruma getirmek için onların güçlü yanlarını etkili kılmaktır. Başarının düzeyi, yönetim fikrinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. İş başarımının sürekli değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Sorunları geçici tedbirlerle zamana yaymak değil, onlara etkili ve kalıcı çözümler üretmek okul yönetiminde başarı için şart olmuştur. Okulların başarılarının sürekliliği, hızlı değişmeler karşısında stratejik yaklaşımlarla sorunlara çözüm sunabilmekten geçmektedir. Okul yönetiminin yeniden yapılanmasında ileri görüş / vizyon / ufuk sahibi mevcut yönetici ve çalışanlardan bu yönde daha fazla yararlanma anlayışı, katılımcılık ve uzlaşma ilkeleri de tutarlı bir gereklilik haline gelmektedir” dedi.

Millete ve devlete yararlı öğrenciler yetiştiriyoruz

Okulda, öğrencileri; Atatürk inkılâp ve ilkeleri ile Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Türk milletinin millî, ahlaki, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve yücelten insan haklarına saygılı, cumhuriyetin demokratik, laik, sosyal ve hukuk devleti olması ilkelerine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış hâline getiren; beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı, gelişmiş bir kişiliğe, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip topluma karşı sorumluluk duyan yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek amacında olduklarını kaydeden Müdür Yasin; “Fiziksel, zihinsel ve duygusal güçlerini uyumlu olarak yöneten beden, zekâ ve duyguları ile bunları verimli kılacak irade ve yeteneklerini geliştiren; böylece dengeli bir biçimde geliştirdikleri varlıklarını aile, toplum, vatan, millet ve insanlık için yararlı bir şekilde kullanan bireyler yetiştirmek istiyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Turizm işletmelerine yakın olması avantaj

Manavgat Otelcilik ve Turizm Anadolu Meslek Lisesi’nin Anadolu Lisesi kapsamında olması dolayısıyla öğrencilerimizin merkezi sınavla seçilerek alınmasının önemli olduğunu belirten Müdür Bilgehan Yasin, “Turizm işletmelerine yakın olması, turizme yönelik mesleki alan öğretmenlerinin mesleki donanımlarının yüksek olması, turizm işletmeleri ve dernekleriyle iş birliği içerisinde olmamız, mesleki uygulamaların yapılabileceği donanımlı atölyelerin bulunması, Ulusal ve uluslararası mesleki yarışmalarda derece almış ve işbirliği ve proje hazırlamaya katılımcı öğrencilerin bulunması, paydaşlarıyla işbirliğinin sağlam olması okulumuzun avantajlarıdır dedi.

10’ncu sınıftan itibaren staj

Müdür Bilgehan Yasin, Manavgat Otelcilik ve Turizm Anadolu Meslek Lisesi’nin önünde bulunan fırsatları ise şöyle sıraladı: Turistik işletmelere yakın olması, Doğal bir çevre içerisinde olması, Turizm işletmelerinin okulumuza sıklıkla destek olması, Öğrencilerin genellikle Manavgat çevresinden olması, Velilerinin çoğunluğunun turizm sektöründe çalışıyor olması, Ulaşımın öğrenci servisleriyle kolaylıkla sağlanabilmesi, Öğrencilerimizin 5 yıldızlı, okula yakın otellerde staj görüyor olması”

Reklam
Reklam

Çuplara’yla Türkiye birincisi oldu

Manavgat Otelcilik ve Turizm Anadolu Meslek Lisesi’nin çeşitli yarışmalarda elde ettiği dereceler hemen göze çarpıyor. Geçtiğimiz yıla kadar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen proje tabanlı beceri yarışmalarında, Manavgat Otelcilik ve Turizm Anadolu Meslek Lisesi öğrenciler hem il çapında hemde Türkiye genelinde çok önemli dereceler kazandı. 2010 yılında yapılan yarışmaya Çuplara isimli yemekle katılan Manavgat Otelcilik ve Turizm Anadolu Meslek Lisesi öğrencileri Türkiye birinciliğini kazandı.

Uygulama oteli öğrenciler için şans

Manavgat Otelcilik ve Turizm Anadolu Meslek Lisesi içinde bulunan ve öğrencilerin deneyim kazandığı uygulama oteli de okulun en büyük artılarından biri. 100 yataklı otelde yıl içinde ortalama doluluk oranı yaz ve kış aylarında farklı olmasına rağmen yüzde 50’lilerin üzerinde seyrediyor.

Okul Müdürü Bilgehan Yasin Uygulama oteli hakkında şu bilgileri verdi: “otelimizde 4 adet Double Bed Room, 32 adet Tiwin Room vardır. Odalarımıza ek yatak ilave edilerek kapasitesi 100 yatağa kadar çıkarılabilmektedir. Odalarımızda LCD TV, split klima, saç kurutma makinesi, minibar, çalışma masası ve telefon bulunmaktadır. Tüm odalarımızda WC, banyo ve balkon mevcuttur. Restaurantımız 150 kişiliktir. Ayrıca teras ile birlikte toplam 350 kişiye yemek hizmeti verilebilmektedir. Açık büfe kahvaltı ve isteğe bağlı olarak öğle ve akşam yemekleri verilmektedir.

Reklam
Reklam

Sosyal etkinliklerde düzenleniyor

Uygulama otelimizde 150 kişilik konferans salonu bulunmaktadır. Uygulama otelimizde yaz döneminde 10 stajyer öğrenci 7 usta öğretici 2 atölye şefi ve 2 alan şefi görev yapmaktadır”

Müdür Yasin, Otelde 350 kişiye kadar nişan düğün gibi sosyal etkinliklerinde yapıldığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: