Geleceğin yakıtı hidrojen

Günümüz yakıtlarının yüzde 80'ini oluşturan fosil yakıtların artık yetersiz kaldığı ve devrini tamamlamaya başladığı günümüzde, bilim adamları tarafından oluşturulan yeni çözüm hidrojen oldu.

1974 yılında, ilk olarak bir Türk profesörü olan Nejat Veziroğlu'nun ortaya koyduğu hidrojen sistemini, yavaş yavaş benimseyen dünyanın en önemli firmaları, çıkarmaya başladıkları ve gelecekte çıkaracakları ürünlerini hidrojene yönelik tasarlıyor. Cep telefonlarından, arabalara, otobüslerden, uçaklara kadar uzanan birçok ürünün hidrojenle çalışacağı geleceğin dünyasında, şimdiki yakıtların yeri yok. Kömür, benzin ve doğalgaz gibi fosil yakıtlara göre her şeyiyle daha avantajlı olan hidrojenin, tüketicilere en büyük müjdesi ise şüphesiz yarı yarıya ucuzlayacak olan fiyatlar olacak.

Reklam
Reklam

Selçuk Üniversitesi'nde Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Makine Mühendisleri Odası Konya Şubesi ve Konya Teknoloji Geliştirme Grubu tarafından düzenlenen konferansa katılan, hidrojen yakıtı projesini ilk olarak ortaya çıkaran Miami Üniversitesi Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü Kurucusu ve Direktörü Prof. Dr. Nejat Veziroğlu; hidrojenin, kısa zamanda hayatımızın en önemli parçalarından biri olacağını vurguladı. Prof. Dr. Veziroğlu, "Cep telefonları için gelecek hidrojen yakıt pilleri, bataryanın kullanım süresini 1 aya kadar uzatırken, telefonların da daha uzun ömürlü olmasını sağlayacak. Otomobil sektöründe ise çalışmalar şimdiden başlarkenbir Amerikan firması olan General Motors, hidrojen ile çalışacak bir araba üretmek için 1 milyar doları gözden çıkardı. Toyota, Ford, Chrysler gibi otomobil devleri de yarışta geri kalmamak için projelerini yavaş yavaş ortaya koymaya başladı. Uçak sektöründe de durum pek farklı sayılmaz. Yine bir Amerikan şirketi olan Airbus, projelerine hız verirken, hidrojen yakıtıyla kullanacak olan uçakların 2015 yılında gökyüzünde olacağını müjdeledi. Tabi işin tüketicileri ilgilendiren en önemli bölümü ise otobüs, taksi, uçak gibi taşıtların, hidrojen ile birlikte biletlerinin ucuzlayacak olması. Buna göre, çok daha hafif bir yakıt olan hidrojen; ağırlığı azaltıp, yolcu kapasitesini artıracak" dedi.

Reklam
Reklam

Miami Üniversitesi Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü Kurucusu ve Direktörü Prof. Dr. Nejat Veziroğlu; hidrojenin, fosil yakıtlara göre yüzde 26 daha randımanlı olduğuna dikkat çekerek, "Hidrojen en hafif, en iyi araç yakıtı. En verimli, en temiz, en ekonomik, en dönüşebilir ve en yenilenebilir sistem hidrojen sistemidir. Fosil yakıtlar, dünyamıza 5 trilyon dolar zarar veriyor. Üstelik ihtiyacı karşılayamaz hale gelecek. Bu yüzden de hidrojene dönüşüm şart. Zaten dünyada en çok bulunan şey de hidrojen" dedi.