Türkiye Yazma Eserler Kurumu Baskanlıgı’na bağlı Bursa İnebey Yazma Eser Kütüphanesi Müdürlügü tarafından Ramazan ayı dolayısı ile geleneksel Türk el sanatlarından oluşan Vefa Sergisi açıldı. Bursa İnebey Yazma Eser Kütüphanesi'nde, 6-11 Ağustos 2012 tarihleri arasında açık kalacak sergide, yaklaşık 55 eser Bursalıların beğenisine sunuldu.
Sergiye; Abdullah Furat, Arife Aktuğ, Cahide Abanoz, Damla Bayraktar, Elif Birkan, Elif Gürkan Yeşilırmak, Gül Kölük, Mesut Polat, Neslihan Duran, Nükhet Poyraz, Tülay Toğal ve Hüseyin Kutan eserleri ile destek verdi.
Bursa İnebey Yazma Eser Kütüphanesi'nde eserleri bulunan eski sanatçıları yad etmek amacıyla düzenlenen Vefa isimli sergide, özellikle hat ve el işi eserler büyük ilgi gördü. Serginin açılışına Bursa Valisi Şahabettin Harput’un yanı sıra milletvekilleri, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Müdürü Doç. Dr. Muhittin Macit, Bursa İnebey Yazma Eser Kütüphanesi Müdürü Hüseyin Kutan, sanatçılar ve davetliler katıldı.
NEDEN VEFA
Sergi açılışında Cihan'a, sergi ile alakalı açıklamalarda bulunan Bursa İnebey Yazma Eser Kütüphanesi Müdürü Hüseyin Kutan, Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında kütüphane olarak Vefa isimli geleneksel Türk el sanatları sergisini açtıklarını belirterek, “Toplam 55 eserimiiz mevcut olup, eserlerimiz tezhip, ebru, hat, naat, çini, ebru ve minyatür örneklerinden oluşmakta.” dedi.
Serginin adını ise kütüphanede eseri bulunan sanatçıları yad etmek için 'Vefa' koyduklarını anlatan Hüseyin Kutan, “Serginin adını Vefa koymamızın nedeni; sevgiyi sürdürmek ve birleştirmek manasında koyduk. Kütüphanemizde yaklaşık 9 bin yazma eser var. Kur'an-ı Kerim başta olmak üzere, çeşitli tefsirler, siyerler ve buna benzer yazılar var. Bunlar geleneksel sanatlarımızın içinde yer aldığı için biz bu eserlerimizi buraya bırakanlara vefa örneğini gösterip, onları yad etmek ve onlara olan sevgimizi pekiştirmek amacıyla serginin adını Vefa koyduk.” şeklinde konuştu.
Serginin hafta sonuna kadar devam edeceğini anlatan Hüseyin Kutan, şöyle devam etti: “12 tane sanata gönül vermiş sanat erbabının yaptğı eserlerden oluşan sergiyi Bursalıların beğenisine sunduk. Eserler yine sanatçılara ait olup sergi bitiminde kendilerine teslim edilecek. Bu eserler, sanatçılarımızın özel kolleksiyonları olup, satışı yapılmayacak.”
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Müdürü Doç. Dr. Muhittin Macit ise Türkiye Yazma Eserler Kurumu'nun yaklaşık bir buçuk yıl önce kurulduğunu belirterek, “Kurum olarak Türkiye’deki yazma eserlerle ilgili her türlü koruma, restorasyon ve geleneksel kitap sanatları bağlamında destek veriyoruz. Bugün de burada ilk sergimizi açtık ama bundan sonra periyordik olarak geleneksel el sanatları ile ilgili sergiler sıklıkla olacak. Amacımız, bu sanatlara yönelik Türkiye’de belli bir yönelimi teşvik etmek ve bundan sonra gelen kesimlerin bu değerlere yönelik bilinçlenmesini temin etmek.” dedi.
Doç. Dr. Muhittin Macit, müdürlük olarak kuruluş yıl dönümü olan 30 Aralık'ta kurum merkezi olan Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi'nde daha geniş kapsamlı bir sergi açacaklarını sözlerine ekledi.
Vali Şahabettin Harput ise Bursa’nın bir kültür, tarih ve medeniyetler şehri olduğuna vurgu yaparak, “Bu tarihi yapıda çok önemli bir sergiyi açıyoruz. Elbette Vefa burada bugün ayrı bir anlam ifade ediyor. Bugün burada biz ecdada, geçmişe vefanın en güzel örneklerinden birini yaşıyoruz.” diye ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz