Gelibolu'da bağcılık gelişiyor

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale'nin Gelibolu İlçesi'nde bağcılığı yeniden geliştirmek için 2005 yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından başlatılan proje meyvelerini vermeye başladı.

Gelibolu Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından 2005 yılında başlatılan proje dahilinde şu ana kadar 6 köyde 15 çiftçiye 125 dekarlık alanda üzüm bağı kuruldu. Bağların ilk yılında kurulum aşamaları, ikinci yılında aşılama, üçüncü yılında ise yavaş yavaş üzüm alınmaya başlandı. İlçe Tarım Müdürü Cengiz Candan, Çokal, Bayramiç, Yüllüce, Cevizli, Şadıllı köyleri ile Evreşe beldesinde, Alphonse Lavallea, Merlot, Cabernet Sauvignon, Şiraz, Çavuş, Razaki, Kazak Beyaz, Kardinal türü üzümlerin yetiştirildiğini, kurulan bağların yaklaşık 100 yıl gibi uzun ömrü olduğunu, üzümlerin kilosunun ortalama 1 dolardan satıldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Candan, meyveciliğin getirisinin daha yüksek fakat riskli olduğu, bağcılığın maliyetinin ise yüksek fakat getirisinin düzenli olduğunu belirterek şunları söyledi: "Kaymakam Adnan Çakıroğlu ile bu projeyi görüştük. Kaymakamımız bu projeye olumlu baktığını ve hayata geçirilmesi için ne gerekiyorsa yapabileceğimizi belirtti. Biz de 2005 yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı fonu kaynaklı olmak üzere 125 dekar alanda bağcılığa başladık. Kış döneminde Amerikan asma ağaçlarını diktik. 2006 yılında ilk aşılamalarını yaptık. Projeyi üç yıl ödemesiz olarak gerçekleştirdik. Bu sene ikinci senesi gördüğünüz gibi üretimde yavaş yavaş başladı. 2008 yılından itibaren yüksek üretime başlayacağız. Projemizi biz 125 dekar olarak gerçekleştirdik. Ama gerek bölgenin bağcılığa uygun oluşu, gerek toprak yapısı ve gerekse neminin uygun oluşu özelliklerinden özel sektöründe ilgisini çekti. Biz faaliyetimize başladıktan sonra, özel sektöründe teşvikleri ile 1000 dekar daha arttı. Bu proje tuttu. Amacımız unutulmuş bu üretim kolunun yeniden canlandırılmasıydı. Gördüğünüz gibi bunu da başardık" dedi.
Üzüm üreticisi Necdet Duvar ise bağcılığın çok emek isteyen bir iş olduğunu, fakat verilen emeğinde karşılığının alındığını söyledi.

Reklam
Reklam