Gelibolu'da emeklilerden mektup eylemi

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale'nin Gelibolu İlçesi'nde, Emek-Sen üyeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin tüfe fark alacakları olmadığını açıklamasına tepki göstererek, bu durumu protesto için mektup eylemi düzenledi.

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Gelibolu Emekli-Sen üyeleri, yazdıkları mektuplarını TBMM Başkanı ve milletvekillerine gönderdi. Emekli-Sen üyeleri, Türkiye'de emeklilerin işsizlerden sonra mağdur kesim olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Bunun en önemli sebebi de örgütsüzlüktür. Yıllarca çalışan ve emeğiyle ülkenin kalkınmasına hizmet eden milyonlarca insan, örgütsüz olduğu için yok sayılıyor. Emekli-Sen tam 10 yıldır buna karşı mücadele yürütüyor. Son yaşadıklarımız, sistemin örgütlenmelerden rahatsız olduğunu gösteriyor. Defalarca davalar kazanan Emekli-Sen'in taraf olmasını engellemek için yargı organlarından farklı kararlar çıkıyor. Hükümet, kazanılan mahkeme kararlarını yok sayarak, emeklilerin alacaklarını inkar ediyor. Bunun en son örneğini 9.10.2005 tarihli gazetelerde okuduğumuz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı açıklamasında gördük. Bakanlık kamuoyunun ve basınımızın da yakından bildiği SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin tüfe alacaklarını inkar ederek, 'Kimsenin alacağı yoktur' diyor. Bunu yaparken de olmayan yargı kararlarını öne sürüyor. Bir tek Ankara 9. İş Mahkemesi'nin verdiği ancak temyiz aşamasında olduğu için hukuki olarak kesinleşmemiş mahkeme kararlarını gerekçe göstererek bunu söyleyebiliyor. Buna karşılık emekliler tarafından açılan ve kazanılıp kesinleştiği, ödemeleri yapılmış kişisel davalardan bahsetmiyor. Hakkımızda açılan kapatma davalarında lehimize sonuçlanan mahkeme kararları yok sayılarak Yargıtay 10 Hukuk Dairesi'nin verdiği, bizce hukuki olmayan bir karar gerekçe gösterilerek tüzel kişiliğimiz yok sayılmak isteniyor."

Reklam
Reklam

30.09.2005 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na toplu sözleşme taslağını sunduklarını da belirten Gelibolu Emekli-Sen üyeleri, "Bu talebimize bu güne kadar cevap verilmiş değil. Bir süre daha bekleyeceğiz. Eğer cevap verilmezse, hukuki yollara başvurarak, taraf olarak kabul edilme mücadelemize devam edeceğiz. Bunun yanı sıra demokratik ve meşru haklarımızı kullanarak daha etkin eylemler yapacağız. Amacımız, sessiz çoğunluk durumuna düşürülmüş milyonlarca emeklinin sesi olmaktır. Bugün şubelerimizden Parlamento üyelerine mektup gönderiyoruz. Umuyoruz ki milletvekilleri temsil ettikleri insanların bu feryatlarını duyarlar ve sorunların çözümü için gerekli çalışmaları yaparlar. Bu mektuplarımıza rağmen, taleplerimiz konusunda herhangi bir çalışma yapılmaz ve sendikamız taraf alan statü yasa tasarısı Meclis gündemine alınmazsa, 22 Kasım günü bütün bu talep ve isteklerimizi TBMM Başkanı ile siyasi parti grup başkan vekillerine iletmek üzere, Meclis'e yürüyeceğiz" dedi.