ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda, IMF'nin yeni stand-by için Meclis'ten geçmesini istediği ve 14 Nisan tarihinde Genel Kurul'da kabul edilen, ancak cumhurbaşkanınca 28. maddesindeki 'Başkan ve yöneticilerin yetkilerinin bir kısmını, sınırları belirlenmek kaydıyla astlarına devredebileceği' hükmü veto edilerek Meclis'e iade edilen Gelir İdaresi Yasası, aynen kabul edildi.
İade edilen ancak aynen korunan 28. madde, gelir idaresi başkan yardımcıları, daire başkanları, vergi dairesi başkanları ve gelirler kontrolörlerinin, Gelir İdaresi Başkanı'nın önerisi üzerine Maliye Bakanı tarafından atanmasına imkan sağlıyor.
Yasayla, Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kurulması öngörülüyor. Yine yasaya göre, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ana birimleri, Gelirler Kontrolörleri, Mükellef Hizmetleri, Gelir Yönetimi, Tahsilat ve İhtilaflı İşler, Denetim ve Uyum Yönetimi, Uygulama ve Veri Yönetimi ile Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler daire başkanlıklarından oluşacak.
Başkanlığın Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği olmak üzere 3 danışma birimi olacak. Başkanlığın yardımcı hizmet birimleri, İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri daire başkanlıklarından oluşacak. Yasaya göre, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın görevleri şöyle:
"Bakanlık tarafından belirlenen devlet gelirleri politikasını uygulamak. Mükelleflerin vergiye uyumunu sağlamak ve hizmetlerini yerine getirmek. Mükellef haklarının korunması ve mükellef ile başkanlık ilişkilerinin karşılıklı güven esasına dayanması konusunda gerekli tedbirleri almak. Mükellefleri vergi mevzuatından doğan hakları ve ödevleri konusunda bilgilendirmek, devlet gelirleri politikasıyla ilgili kanun ve kararname çalışmalarına katılmak, görev alanındaki devlet alacaklarının tahsilini sağlamak ve bu konuda gerekli tedbirleri almak. Vergilendirmeyle ilgili bilgileri toplamak ve bilgi işlem faaliyetlerini yürütmek, vergi yasalarında veya diğer mali yasalarda yer alan her türlü istisna, muaflık ve indirimlerin maliyetlerini ölçmek, ekonomik ve sosyal etkileri analiz etmek, bakanlıkça belirlenen temel politikalar ve stratejiler doğrultusunda vergi denetimi ve incelemesini gerçekleştirmek, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi konusunda gerekli tedbirleri almak. Mahalli idare gelirleri politikası ile devlet gelirleri politikasının uygulanmasında uyumu sağlayıcı tedbirler almak, geliri etkileyen her türlü kanun yasa ve teklifini vergi tekniği ve uygulamaları açısından inceleyerek görüş bildirmek. Görev alanına giren konularda uluslararası gelişmeleri izlemek ve AB, uluslararası kuruluşlar ve diğer devletlerle işbirliği yapmak. Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun belirlediği ilkeler çerçevesinde kurumsal etik kurallarını düzenleyerek personel ve mükelleflere duyurmak. Uygulamada ortaya çıkan ihtilafların en aza indirilmesine ve uygulama birliği sağlanmasına yönelik tedbirler almak."