Gelir vergisi oranları yeniden belirlendi

Gelir vergileri, yeniden değerlendirme oranı olan yüzde 2.2 seviyesinde arttırıldı.

ANKARA(ANKA) - Gelir vergileri, yeniden değerlendirme oranı olan yüzde 2.2 seviyesinde arttırıldı. Değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2010 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 7 bin 700 TL, yıllık kira bedeli toplamı büyükşehir belediye sınırları içinde 4 bin 300 TL, diğer yerlerde 3 bin TL olarak uygulanacak.

Maliye Bakanlığı’nın Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 273) Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı 2010 takvim yılında elde edilen kira gelirleri 2 bin 600 TL, işverenlerce işyeri veya işyerinin müştemilatı dışında kalan yerlerde hizmet erbabına yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı 10 TL olacak. Gelecek yıl birinci derece sakatlar için indirim tutarı 680 TL, ikinci derece sakatlar için 330 TL, üçüncü derece sakatlar için 160 TL olarak tespit edildi.

Reklam
Reklam

Yıllık kira bedeli toplamı büyükşehir belediye sınırları içinde 4 bin 300 TL, diğer yerlerde 3 bin TL olarak uygulanacak. Basit usule tabi olmanın özel şartlarını belirleyen hadler, satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanların yıllık alımları tutarının 60 bin TL ve 90 bin TL, satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanların dışındaki işlerle uğraşanların bir yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hasılatı 30 bin TL, bu işlerin birlikte yapılması halinde ise yıllık satış tutarı ile iş hasılatı toplamı 60 bin TL olacak.

-DEĞER ARTIŞI KAZANÇLARINA İLİŞKİN İSTİSNA TUTARI 7.7 BİN TL OLACAK-

Değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2010 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 7 bin 700 TL olarak uygulanacak. Arızi kazançlara ilişkin istisna tutarı gelirlere uygulanmak üzere 18 bin TL olacak. Tevkifata ve istisnaya konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarına ilişkin beyanname verme sınırı bin 90 TL olarak tespit edildi. Gelir vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde 8 bin 800 TL'ye kadar yüzde 15, 22 bin TL'nin 8 bin 800 TL'si için bin 320 TL, fazlası yüzde 20, 50 bin TL'nin 22 bin TL'si için 3 bin 960 TL, fazlası yüzde 27, 50 bin TL'den fazlasının 50 bin TL'si için 11 bin 520 TL, fazlası yüzde 35 olacak.

Reklam
Reklam

-MENKUL SERMAYE İRADI BEYANINDA İNDİRİM ORANI YÜZDE 16.7-

2009 takvim yılında elde edilen bir kısım menkul sermaye iradının beyanında dikkate alınacak indirim oranı yüzde 16.7 olarak belirlendi. Bu kapsamda, 2009 takvim yılında elde edilen menkul sermaye iratlarından, 1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilmiş olan ve Gelir Vergisi Kanunu’nun her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi ve Özelleştirme İdaresi’nce çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan gelirler indirim oranı uygulanmak suretiyle beyan edilecek. Dövize, altına veya başka bir değere endeksli menkul kıymetler ile döviz cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden elde edilen menkul sermaye iratlarının beyanında indirim oranı uygulanmayacak. Ayrıca, ticari işletmelere dahil kazanç ve iratlar için indirim oranı uygulanması söz konusu olmayacak. (ANKA)