Gelişimsel Kalça Dispalizi

Yeni doğan bebeklere Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) uygulamasının önemli olduğu belirtildi.Malatya İl Halk Sağlığı Müdürlüğü...

Yeni doğan bebeklere Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) uygulamasının önemli olduğu belirtildi.

Malatya İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Yeni doğan Tarama Programları ile hastalıkların erken teşhisi ile bireylerde oluşabilecek dönüşümsüz zararların engellenmesi, topluma getirdiği ekonomik yükün önlenmesi, akraba evliliklerinin azaltılması konusunda toplum bilincinin artırılması, tanı konan bebeklerde bu hastalıklar nedeniyle oluşacak rahatsızlıkları önlemek amacıyla uygun tedavi başlanması ve böylece belli bir refah seviyesine ulaşmalarının sağlanması amaçlanmaktadır. Ülkemizde; Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Biotinidaz eksikliği, Yenidoğan İşitme ve Gelişimsel Kalça Dİsplazisi Taramaları yapılmaktadır.

Reklam
Reklam

Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) kalça ekleminin gelişimindeki bir yetersizlikten tam çıkığa kadar çok farklı şekillerde karşılaşılabilen bir ortopedik durumdur. Tüm yeni doğanların, kalça çıkığı açısından muayenelerinin yapılması, riskli ve klinik muayenede şüpheli grubun ileri tetkik için yönlendirilmesi, tedavi gerektiren olgularda erken ve uygun tedavilerin başlatılması, yapılacak cerrahi tedavi ve komplikasyonların en aza indirilmesi amacıyla Gelişimsel Kalça Displazisi Programı yürütülmektedir.

Bu program kapsamında; Malatya Devlet Hastanesi Beydağı Kampusu’nda kamu hastanelerinde görev yapan ortopedi, pediatri ve radyoloji uzmanlarına; merkez toplum sağlığı merkezi toplantı salonunda özel hastanelerde görev yapan ortopedi, pediatri ve radyoloji uzmanlarına GKD eğitimi yapıldı. Eğitim, bulaşıcı olmayan hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü tarafından düzenlendiği ifade edilip, eğitici olarak Şube Doktoru Hacer Kıtay , İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Radyoloji ABD.dan Doç .Dr. Ahmet Sığırcı ve Malatya Devlet Hastanesi ‘nden Ortopedist Hakan Kıvılcım tarafından verildiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Düzenlenen bu eğitimle, öyküde veya muayenede risk faktörü tespit edilen yeni doğan bebeklerin hayatlarının ilk 3-6 haftasında GKD açısından Graf yöntemi kullanılarak kalça USG si ile değerlendirilmesinin önemi vurgulandı. Aynı program kapsamında Eylül ayı içerisinde eğitimlerin planlandığı ifade edildi.

Gelişimsel Kalça Displazisi şüpheli bebeklerin sevkinde kullanılacak olan sevk formunun doldurulup, tüm Aile Hekimleri, Radyoloji, Ortopedist ve Pediatristlerin kullanımı hususunda maksimum hassasiyet göstermeleri gerektiği vurgulandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: