Gelişmiş ülkelere "iklim" uyarısı

LONDRA (İHA) - Yayınlanan yeni bir rapora göre, "gelişmiş ülkeler küresel ısınma konusuna ciddi olarak eğilmedikçe" küresel yoksulluk ve açlıkla mücadele çabaları sonuç vermeyecek.

Önde gelen çevre ve yardım kuruluşları tarafından oluşturulan İklim Değişikliği Üzerine Hükümetlerarası Panel tarafından yapılan araştırma, sanayileşmiş ülkelerin 2050 yılına kadar sera gazlarının oranını yüzde 80 oranında düşürmesi gerektiğini belirtiyor. Bu rakam Kyoto Protokolü'nde hedeflenenden çok daha büyük.

Raporda, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere iklim değişliğine ayak uydurmaları için yardım etmesi gerektiği vurgulanıyor. Raporu kaleme alan Andrew Simms, iklim değişikliklerinden en çok zarar görenin en yoksul ülkeler olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Simms, bunu Bangladeş örneğiyle açıkladı. Bangladeş'te son sellerde ülke üretiminin yüzde 5'nin zarar gördüğü tahmin ediliyor.

Enerji ve Kaynaklar Enstitüsü Genel Direktörü Dr. RK Pachouri ise, raporun önsözünde, iklim değişikliğiyle dünya genelindeki yoksulluk arasındaki bağa dikkat çekti. Rapordaki tavsiyelerin başında, gelişmiş ülkelerin yakıt kulllanımını acil olarak azaltması gerektiği geliyor.

Raporda imzası olanlardan Nobel Barış Ödülü sahibi Desmond Tutu da, hükümetlere ve çevre örgütlerine "felaketi önleyecek kalıcı çözümler bulmak için" birlikte çalışmaları çağrısında bulundu.