Geliştirilmiş Bilirkişilik Sistemi Eşleştirme Projesi

Adalet Bakanlığı ve Avrupa Birliği ile ortaklaşa yürütülen Geliştirilmiş Bilirkişilik Sistemi Eşleştirme Projesi kapsamında Samsun'a gelen Alman heyet, Türk hakim

Adalet Bakanlığı ve Avrupa Birliği ile ortaklaşa yürütülen Geliştirilmiş Bilirkişilik Sistemi Eşleştirme Projesi kapsamında Samsun'a gelen Alman heyet, Türk hakim ve savcılarla "bilirkişi" sistemini tartıştı.

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Adalet Bakanlığı ile Almanya Adalet Bakanlığı'nın işbirliğiyle Samsun Bölge İdari Mahkemesi'nde düzenlenen toplantıda, bilirkişi sürecinin adil yargılamada önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, çalışmaya destek veren Samsun Barosu ve Almanya'dan gelen heyete teşekkür etti.

Reklam
Reklam

Cumhuriyet savcısı Ümit Ceyhan, Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında açılan bir kamu davası üzerinden bilirkişi raporunu anlattı.

Bir çay markasının taklidinin yapıldığı iddiasıyla, ilgili firmanın avukatının talebi üzerine açılan kamu davasında, ürünün sahte olup olmadığının belirlenmesi için bilirkişi raporu istendiğini anlatan Ceyhan, ilgili davada bilirkişi raporunun gerekli olduğuna değindi.

Davanın ilerleyen süreçlerinde marka tescilinde uzman bir avukatın bilirkişi raporuna başvurduklarını anlatan Ceyhan, bilirkişi raporu üzerine davayı karara bağladıklarını anlattı.

-Ceza davalarında "bilirkişi"-

Türk ve Alman hakimlerin görüş alışverişinde bulunduğu toplantıda, Almanya'dan gelen heyet, yürütülen her davada bilirkişi raporuna gerek duymadıklarını, davayı yürüten savcının gerekli kararı bilirkişi raporuna başvurmadan da verebileceğini aktardı.

Türk heyet ise Türkiye'de bu tür davalarda, Yargıtay'ın "bilirkişi"yi zorunlu tuttuğunu hatırlattı.

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Sıttık Temür, Samsun 3. Ağır Ceza Hakimi Mehmet Emin Menteş, Samsun Baro Başkanı Necat Anıl ile çok sayıda hakim ve savcının bulunduğu toplantıda, bilirkişilik uygulamaları ile ilgili hazırlanan diğer raporların sunumu gerçekleştirilerek, müzakere edildi.

Reklam
Reklam

Toplantıya AB'yi temsilen Almanya'dan Münih Eyalet Mahkemesi Hukuk Hakimi Gregor Stevens ve beraberindeki hakim ve savcılar katıldı.

Toplantının daha önce Şanlıurfa, Manisa, Antalya ve İstanbul'da da gerçekleştirildiği öğrenildi.

Muhabir: Fatma Kalay

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz