Gemeinsam Partisi'ne Türk başkan

VİYANA (İHA) - Parlamento'ya seçilen ilk Türk kökenli vekil Alev Korun'un Avusturya'da tarihine geçmesinin ardından Saadettin Demir isimli bir Türk Yeşiller Partisi'nin "Birlikte" (Gemeinsam) grubunun başkanlığına seçildi.

İşçi Odaları Genel Meclisi seçimleri için hazırlanan partiler adaylarını açıklarken, "Birlikte" grubunun başkanlığına seçilen Demir'in böylece, "İşçi Odaları Meclisi'ne parti başkanı olarak girerek ilk Türk ünvanını kazanacağı belirtildi. Gemeinsam grubundan en az 4 üyenin seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Reklam
Reklam

Sadettin Demir 1999 yılında yapılan İşçi Odaları seçimlerinde aday olmuş ve bu adaylığı "Türk vatandaşı" olması nedeniyle reddedilmişti.

Karara itiraz eden Demir, 4 Türk kökenli aday arkadaşı ile hukuk mücadelesi başlatarak, Avusturya'nın bu haksız kararını iptal ettirdi.

Brüksel'de görülen davada mahkeme Türk vatandaşlarının İşçi Odaları'nda seçme ve seçilme haklarının olduğu gerekçesiyle Avusturya'yı uyarmasının ardından Türkler aday olma hakkını kazandı.

Avusturya'da çalışan Türkler için büyük önem taşıyan İşçi Odaları Seçimleri 26 Ocak 2009'da yapılacak. Mektupla kullanılacak oylar ise 5 Şubat 2009 tarihine kadar geçerli olabilecek.

37 yaşındaki Sadettin Demir ve başkanı olduğu Gemeinsam grubunda Vorarlberg Eyaleti ilk 5 kişilik listede başka Türkler de var.

Demir başkan seçildiğinde verdiği ilk demeçte, "Her konuda Irk ve Cins ayırımı yapılmadan aynı işe, eşit ücret ve eşit haklar istiyoruz" şeklinde konuştu.

İşçi Odaları'na seçilen Demir, partisi Gemeinsam ile birlikte Türk işçilerinin gasp edilen haklarını aramaya başladı. 1 Ekim 1996'da Türkiye'de yaşayan işçi çocuklarına ödenen çocuk parası Avusturya tarafından tek taraflı olarak kesildi. Bu hakkı tekrar elde edebilmek için çalışan Demir aldırdığı bir mahkeme kararı ile Avusturya'da çalışan Türk işçilerinin Türkiye'de yaşayan çocukları için aylık 50 Euro vergi indirim kazanmalarını sağladı. Böylece on binlerce Türk çocuk parası yardımlarını az da olsa vergi indirimi adı altında almaya başladı.

Reklam
Reklam