"Gemileri yaktık"

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türikye'de sağlık sisteminin en iyi şartlara getirilmesi için gemileri yaktıklarını söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı Kemal Saydamer'i ziyaret etti ve Parlamento muhabirleriyle biraraya geldi.

Akdağ, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin tek elden, sadece Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmesi için 'bir dönüşüm' projesi başlattıklarını ifade ederek, "Genel sağlık sigortasının değiştirilmesi, ödeme güçlüğü içinde olanların bu sigortanın içine dahil edilmesi için. Bu sigortanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yüreteceği şekilde ele alınması işin birinci ayağını oluşturuyor. Kamu sağlık hizmeti sunumunu Sağlık Bakanlığı yürütecek. Bu anlamda sağlık hizmeti sunumunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir süre sonra bırakacak. Sigorta tarafına ve sosyal güvenlik tarafına bakacak. Bu iki işi birlikte götürebilmek için de çok ciddi üzerinde iyi düşünülmüş bir bilgi enformasyon ağı kurmamız gerekiyor. Bunun da çalışmalardına başladık. Böylece Türkiye'de yepyeni bir dönem başlayacak. Bu bir süreçtir. Zaman alacak ama bu zamanın uzun olmayacağını düşünüyorum. Uzun olmamması için de kabine açıklamasının 3. gününde bu çalışmalara başlandı" dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Akdağ, bu konudaki çalışmaların Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan toplantılarla şekillendirilymeye çalışıldığını ifade ederek, "Alt çalışma grupları oluşturdular. Bir ön rapor aldık. Pazartesi günü (16 Aralık 2002) değişme raporu tekrar sunulacak. Bütün bu sağlık dönüşümünün temelinde hasta vardır" ifadelerini kullandı.

Sağlak Bakanı Akdağ, randevulu sağlık hizmeti alınmasıyla ilgili bir soruyu cevpalandırırken şu karşılığı verdi: "Şu anki rahndevulu hizmetler SSK'yı esas salırsak hekim randevusu değil de poliklinik sırası olarak gerçekleştirilmektedir. Bizim randevudan anladığımız bu değil. Siz aile doktorunuzdan, bir uzmana gideceğiniz zaman, buna hekiminizle karar verdiğiniz zaman o hekiminizden randevuyu doktorunuz alacak ve sizin kayıtlarınızla birlikte o doktora gidilecektir. Çağdaş toplumlarla bu böyledir. Yani bir poliklinik sırası vermek randevu almak anlamına gelmiyor" dedi.

AİLE HEKİMLİĞİ Türkiye'deki altyapı hizmetinin buna müsait olduğunu, hekim sayısının da buna yeterli olduğunu belirten Akdağ, hekim dağılımında hem il içinde hem de Türkiye genelinde bir eşitsizlik olduğunun altını çizdi. Belli yerlere yığılma olduğunu, belli yerlerde doktor olmadığını kaydeden Sağlık Bakanı Akdağ, "Bunu özendirici tedbirlerle sağlamaya çalışacağız. Aile doktorluğunun bizatihi kendisi özendirici bir tedbirdir. Bu yöntemle hastalar belli bir bölgedeki hekimleri seçmektedirler. Dolayısıyla siz hekim olarak nüfusu yoğun olmayan bir bölgede veya yoğun olsa bile çok fazla hasta sayısına ulaşmışsanız, hata sayınız azalır ve geliriniz azalır. Dolayısıyla bu dağılımı tabi bir biçimde de bağlayacağını düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam

Aile hekimliğinin 3 yıllık bir ihtisla geliştiğini ifade eden Bakan Akdağ, "Yalnızca aile hekimlerini bu işin içine sokmaya çalışırsak dolayısıyla bu işler yıllar alır. Bunun için biz şu aşamada aile doktoru kelimesini kullanıyoruz. Direk bir profesöre aslında gidemeyeceksiniz. Çünkü onun bir uzmanlık alanı vardır. Eğer aile doktorunuz onun uzmanlık alanıyla ilgili bir durum varsa aile doktoruyla birlikte buna karar verip o profesöre de gidebilirsiniz. Ancak o gittiğiniz hekim sigortadan para alacaktır. Sistemde hasta hekim arasındaki para alış-verişini biz ortadan kaldırmak istiyoruz. dolayısıyla sigortadan alacağı para kendisi için az görülüyorsa belki siz ona ilave bir ödeme yapma durumunda olabilirsiniz" dedi.

Akdağ, bir soru üzerine Çalıma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan sadece sağlık hizmetlerinin Sağlık Bakanlığına aktarılacağını hastanelerin aktarılmayacağını ifade etti. "Hastanelerdin ortak kullanımından bahsediyoruz" diyen Bakan Akdağ, bu hastanelerin yönetiminin Sağlık Bakanlığı'nca yürütüleceğine işaret etti. Bakan Akdağ bu sistemin gerçekleştirilmesiyle çağdaş bir anlayış olduğunu vurguladı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sadece güvenlik ve sigorta işleriyle uğraşacağını kaydetti. Bakan Akdağ, bu projenin hükümetin ilk yıllarında gerçekleştirileceğini de ifade etti.

Reklam
Reklam

Bakan Akdağ, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde (Devlet hastanelerinde) SSK'lıların da tedavi olabilmelerine ve sağlık hizmeti alabilmelerine imkan getiren bir protokolün daha önceki bakan döneminde gerçekleştirildiğini, ancak uygulama safhasında eksiklikler olduğunu, bu alandaki aksaklıkların giderilmesine de çalıştıklarını söyledi. Akdağ, bu konuda bir protokol taslağı üzerinde çalıştıklarının altını da çizdi.

YOLSUZLUKLARLA MÜCADELE EDİLECEK Bakan Akdağ, daha önce bakanlıktaki ihalelerde yolsuzluk iddialarının ortaya çıktığının hatırlatılmasına, bu konularda hassas olduğu, bütün bunların üzerine gideceğini söyleyerek karşılık verdi. Akdağ, gerekirse bütün bu konularda gerekli tüm soruşturmaları açacağını da eklenid.

Akdağ, daha önceki dönemlerde anne ve çocuk sağlığı, sigara konularında halkın bilinçlendirilmesi gibi programlar yürütüldüğünü, bundan sonra da AIDS başta olmak üzere bu tür çalışmaların düzenlenip düzenlenmeyeceği sorusuna "Elbette düzenlenecek" cevabını verdi.

Reklam
Reklam