Gemlik’te Kuzey İmar Planları Masaya Yatırıldı

Bursa’nın Gemlik ilçesinde 2007 yılında hazırlanan 25 bin ve 5 binlik nazım imar planlarının Bursa...

Bursa’nın Gemlik ilçesinde 2007 yılında hazırlanan 25 bin ve 5 binlik nazım imar planlarının Bursa Barosu tarafından Bölge İdare Mahkemesi’ne verilmesi üzerine geciken kuzey imar planları masaya yatırıldı.

Belediye meclis salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına Başkanvekili Refik Yılmaz’ın yanı sıra meclis üyeleri, Mimarlar Odası Gemlik Şube Başkanı Kenan Çakır, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Daha evvel Kumsaz planlarını vatandaşla paylaşarak şeffaf belediyecilik örneği veren Gemlik Belediyesi, sancılı bir süreçte bekleyen kuzey imar planlarını da vatandaşla paylaşarak takdir topladı.

Reklam
Reklam

Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, Bursa 3. Bölge İdare Mahkemesi tarafından 2009 yılında iptal edilen planların 2011 yılı sonunda Danıştay tarafından iptal edildiğini söyledi. Basında yer alan bazı yazıların gerçeği yansıtmadığını belirten Yılmaz, “Bu planlar yeni yapılacak bir plan değildir. Zaruret sebebiyle mahkeme sürecinde bekleyen kesinleşmiş mevcut planlardır” dedi.

5373 Sayılı Zeytin Islahat Kanunu sebebiyle yapılaşmada yüzde 10’un üzerine çıkılamadığını hatırlatan Yılmaz, “Burada yeni yapılacak planları değil, mevcut kesinleşmiş ve mahkeme sürecinde askıya alınan kuzey nazım imar planlarını tartışacağız. Zaten 6 yıl kaybettik, bir 6 yıl daha kaybetmemek adına bu toplantıyı düzenledik” diye konuştu.

A Grubu Şehir Plancısı Gülay Bozkurt da, imar planının yoğunluk oranlarına göre bundan sonraki dönemde 2-3 katlı yapılaşma öngördüğünü bildirdi. Buna karşılık yol eğimlerinin yanı sıra Orman alanları ve dere yatağı çevresindeki sosyal donatı alanlarının değiştirilebileceğini kaydeden Bozkurt, “Yoğunluk alanlarının tespitine göre, yapılaşma 5 kata çıkabilir mi” sorusuna da, “Buna Gemlik ve büyükşehir meclisleri karar verecek. Ancak Zeytin Islahat Kanunu ve İmar Kanunu dikkate alınarak bu yapılabilir” cevabını verdi.

Reklam
Reklam

Gemlik Mimarlar Odası Başkanı Kenan Çakır da, Gemlik’in sıkışmış imar yapısına rağmen beklentilerin çok büyük olduğunu vurgulayarak, “Plan yapmış olmak için plan yapmayalım. Sıfır kot uygulamasına göre yoğunluklu bölgelerde 8-10 katlı yapılaşma olabilir. Bunun örnekleri Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde de var. Mevcut plana dokunulmadan, bu tür plan notları düşülerek sıkıntının önüne geçilebilir. Gemlik’in önünün açılması gerekir” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: