GENAR'ın Gezi olaylarının etkilerini ölçmek için yaptığı ankette bugün yerel seçim olsa AK Parti'nin oyu yüzde 50.8, genel seçim olsa yüzde 50.2 çıkarken, CHP'nin oyları aynı sırayla yüzde 27.1 ve yüzde 27 olarak belirlendi
GENAR Araştırma şirketi Gezi Parkı olaylarının sosyal yansımalarını ele alan geniş kapsamlı bir anket yayınladı. 2294 kişiyle yüz yüze görüşmeyle yapılan ankete göre, Türkiye'nin yüzde 63.4'ü Gezi Parkı protestolarını desteklemedi.
Türkiye genelinde 20 Haziran-3 Temmuz 2013 tarihleri arasında yapılan ankete göre eylemlere katılım oranı ülke genelinde sadece yüzde 19.2'de kaldı. "Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna belediye seçimlerine ve genel seçimlere göre farklı oranlar çıkarken AK Parti'nin oyu her iki ankette de yüzde 50'nin üzeri oldu. Ankette öne çıkan sonuçlar şöyle:
GEZİ'NİN PERDE ARKASI
Gezi Parkı olaylarının "Ne tür eylem" olduğu yönündeki soruya, katılımcıların yüzde 53.4'ü "İllegal örgütlerin düzenlediği eylemler" yanıtını verdi. "Demokratik hak arayışı" diyenler yüzde 31.8'lük kısmı oluştururken, "Sivil çevreci protestolar" diyenlerin oranı ise yüzde 14.8'de kaldı.
Ankette çarpıcı bir sonuç ise Gezi Eylemleri'nin perde arkasına ilişkin sorulan sorulara verilen cevaplar oldu. Katılımcıların yüzde 61.7'si olayların göründüğü gibi olmadığını savunurken "Perde arkasında başka bir şey vardır" cevabını verdi. Gezi olaylarının hükümete ve Türkiye'ye yönelik uluslararası ayağının var olduğu fikrine katılanların oranı ise 64.2 çıktı.
Katılanların yüzde 49.8'i "Gezi olaylarının Çözüm Süreci'ni baltalamaya yönelik olduğu fikrini benimsediğini" ifade etti. yüzde 50.2'si ise bu görüşe katılmadı. Yüzde 85.3'ü Gezi eylemcilerinin uyguladığı şiddeti haklı bulmazken, yüzde 53.4'ü de polisin orantısız güç kullandığını savundu.
Gezi Parkı protestolarına hangi partinin ne kadar oranda destek verdiği sorusuna da ankette cevap arandı. CHP'ye oy verenlerin yüzde 90'ı Gezi protestolarını destekledi. BDP'nin yüzde 48,1'i, MHP'nin yüzde 46.2'si, AK Parti'nin ise yüzde 5.7'si protestolara destek verdiğini ifade etti.
Gezi Parkı olaylarında dile getirilen "AK Parti ve Erdoğan'a öfke" söylemi de ankette araştırılan konulardan biri oldu. "Erdoğan'a öfkeli misiniz?" sorusu sorulan katılımcıların yüzde 68.7'si "Hayır değilim" cevabını verdi. Yine katılımcıların yüzde 55.3'ü "Erdoğan'a güveniyorum" dedi. Yüzde 57.3 "Görevinin sonuna kadar Erdoğan'ı Başbakan olarak görmek istiyorum" derken Kılıçdaroğlu'nun Başbakanlığı'na destek oranı yüzde 26 olarak çıktı.
Gezi eylemleri ile bağdaştırılan içki düzenlemesine vatandaşın yaklaşımı da araştırıldı. Katılımcıların yüzde 70.6'sı düzenleme ile ilgili bilgisi olduğunu ifade ederken, düzenleme içinde en büyük destek yüzde 88.9 ile 18 yaşını doldurmayanlara satış yapılmaması maddesine geldi. Gece 22:00'dan sabah 06:00'a kadar alkol satışına izin verilmemesine destek de yüzde 68 olarak ortaya çıktı.
BUGÜN SEÇİM OLSA
Ankete katılanlara "Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu da soruldu. Oy oranları belediye seçimlerine ve genel seçimlere göre farklı oranlar ortaya koydu. AK Parti'nin oyu her iki ankette de yüzde 50'nin altına düşmedi. AK Parti hükümetinin icraatlarından memnuniyet oranı ise yüzde 56 oldu.
Muhtemel bir yerel seçimde, AK Parti'nin oyu yüzde 50.8, CHP'nin yüzde 27.1, MHP'nin yüzde 12.8, BDP'nin yüzde 6.5 olurken, genel seçimde oy oranları, AK Parti yüzde 50.2, CHP yüzde 27, MHP yüzde 13.2 ve BDP yüzde 6.5 olarak sıralandı.
Ankette son günlerde gündemin alt sıralarında kalan Çözüm Süreci'ne olan destek de katılımcılara sorulurken, destek oranı yüzde 72.1 çıktı. Anketteki bir diğer önemli konu da yeni anayasa süreci ile ilgili oldu.
Katılımcıların yüzde 58.9'u "Uzlaşma olmazsa AK Parti kendi anayasasını referanduma götürmeli" derken, "Eğer AK Parti kendi anayasasını referanduma götürürse destek veririm" diyenlerin oranı yüzde 51.9 oldu. Ankete katılanların yüzde 59.1'i "Türkiye AB'ye girmeli" dedi.