Genç hakim ve savcı adaylarının ilk görev yerleri belli oldu

ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yargı teşkilatının önemine dikkat çekerek, "Bir devletin yargı teşkilatı o devletin yolunu açar da kapatır da devlete yüz metre koşu da yaptırır, engelli koşu da" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda düzenlenen törenle 231 Cumhuriyet savcısının, 231 hakim adayının ilk görev yapacağı yerler belli oldu. Törene, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in yanı sıra, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni, yargı mensupları ile hakim, savcı adaylarının aileleri katıldı.

Reklam
Reklam

Törende bir konuşma yapan Bakan Şahin, göreve yeni başlayacak yeni hakim ve savcılarla yargı camiasının daha da güçleneceğini söyledi. Adalet hizmetlerinin tam anlamıyla yerine getirilmesi için istihdam sorununun çözülmesi gerektiğine işaret eden Şahin, şu anda 4 bin 300 civarında hakim ve savcı açığı olduğunu belirtti. Şahin, "Öncelikli görevimiz bu boş kadroları doldurmak" dedi.

Konuşmasında genç hakim ve savcı adaylarına seslenen Şahin, "Sizler adalet ve hak taleplerine, hukuk ışığında cevap vereceksiniz. Mesleğiniz bir anlamda adaletin elidir, vicdanıdır" diye konuştu.

Hakim ve savcıların toplumun vicdanını tatmin etmekle görevli olduğunu ve yetkilerini kullanmaktan hiçbir gücün onları alıkoymaması gerektiğini belirten Şahin, bu yetkiyi kullanırken yargının bağımsızlık ve tarafsızlık ilkelerini asla unutmamaları gerektiğini ifade etti. Şahin, son dönemde yargının fiziki imkanlarının çok iyi noktaya geldiğini ifade etti. Yargı teşkilatının önemine dikkat çeken Şahin, "Bir devletin yargı teşkilatı o devletin yolunu açar da kapatır da devlete yüz metre koşu da yaptırır,
engelli koşu da. Cumhuriyetimiz, demokrasimiz için, Türk demokrasisini örnek hale getirmek için tüm gücümüzle çalışmaya mecburuz. Milletimiz, halkımız daha iyi, daha çok adalet bekliyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Genç hakim ve savcı adaylarından düşünce özgürlüğüne önem vermelerini isteyen Şahin, "Tek düşünceniz adalet olmalıdır. Görev yapacağınız yerlerle ilgili farklı düşüncelere kapılmayın, doğudan batıya, kuzeyden güneye her yer bizim toprağımızdır" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Şahin, bilgisayar ortamında yapılan atamanın startını verdi. Kura töreninde genç hakim ve savcı adayları kadar ailelerinin de heyecanlı olduğu gözlendi.

Öte yandan, törene katılan Yargıtay Başkanı Gerçeker, duygularının sorulması üzerine, ilk kura seçtiği günü hatırladığını söyleyerek, ilk görev yerinin ise Doğubeyazıt olduğunu ifade etti.