Gaziantep Genç Hür Sanayicileri ve İşadamları Derneği(HÜRSİAD) üyeleri için Batı Afrika'nın gözde ve güvenilir ülkelerinden Burkina Faso tanıtım programı düzenledi.
Afrika’nın önemli bir pazar olduğunu vurgulayan Genç HÜRSİAD Başkanı Burak Uğur, "Amacımız üyelerimizi yurt dışına açmak ticaretlerini geliştirmek amacıyla faaliyetlerimize devam etmek. Bu anlamda kurucu üyesi olduğumuz TUSKON kanalıyla birçok yurtdışı gezisi ve iş formu düzenledik. Bu açılım programlarımızın devamı olan ülke tanıtım programlarımızı ara ara yapacağız. Bugün Batı Afrika’nın önemli bir ülkesi olan Burkina Faso hakkında bilgi almak üzere Horizon Okulları Genel Müdürü Zübeyir Gümüş beyi davet ettik." dedi.
Burkina Faso hakkında bilgi veren Horizon Okulları Genel Müdürü Zübeyir Gümüş ise, "Burkina Fasonun Eski adı Yukarı Volta'dır. Burkina Faso, kendi dillerinde 'Mutlu insanların ülkesi' anlamına geliyor. Burkina Faso, doğal kaynaklar ve enerji olanakları açısından zengin bir ülke değildir. Sahra Çölü'nün güneyinde, Gana'nın kuzeyinde yer almaktadır. Tamamı kara ile çevrili Burkina Faso, 13 bölgeden oluşmaktadır.” diye konuştu. Ülkenin yeryüzündeki en fakir ülkelerinden biri olduğunu aktaran Gümüş, ülkedeki yüksek işsizlik oranı göçü tetiklediğini ifade eden Gümüş, "Bu fakir ve yokluğu siz değerli işadamları fırsata çevirebilirsiniz yatırım ve ticaret için Burkina Faso çok güvenilir bir ülke. Ben 13 yıldır Afrika’da farklı ülkelerde çalıştım ancak şunu söyleyebilirim ki Burkina Faso hakikaten güvenli bir ülkedir. Ülkenin nüfusu 17 milyon ve büyük bir bölümü ülkenin güneyine ve merkezine toplanmış. Yaklaşık 5000 Avrupalı Burkina Faso'da yaşar. Başkenti Ouagadougou'dur. Sınır komşuları, Benin, Fildişi Sahilleri, Gana, Mali, Nijer ve Togo'dur." şeklinde konuştu.
Bukina Faso’nun uzun yıllar dış dünyaya kapalı kaldığını vurgulayan Gümüş, 1990 yılından itibaren pazar ekonomisine yöneldiğini, 1993 yılında kabul edilen yapısal uyum programı ekonominin serbestleştiğini söyledi. Devletin belli ekonomik alanlardan çekilerek özelleştirmeye gidilmesini, iç ve dış yatırımların teşvikine ilişkin yasal önlemler alınmasını ve özel sektörün ekonomideki payının arttırılmasını hedeflendiğini açıklayan Gümüş, "2006-2009 yılları arasında ortalama kalkınma hızı yüzde 5 olmuştur. İklim koşulları nedeniyle 2009 yılında yüzde 3,2’ye düşen GSYİH büyüme hızı 2010 yılında yüzde 5,2’dir. 2009 yılında enflasyon oranı yüzde 2,6 olmuştur. Ekonomik büyümenin artışı pamuk sektörünün düzelmesi, madencilik sektörüne yapılan yatırımlar ve altın üretimindeki artışa bağlanmaktadır. Dış ticareti açık vermektedir. İhracatında Uzakdoğu ülkeleri, ithalat yaptığı ülkeler bakımından ise Fransa ve bölge ülkeleri ilk sıralardadır. Tüm yatırımcılarımıza yardımcı olmaya hazırız tüm Gazianteplileri ticarete ve yatırıma bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz