Genç işadamlarına psikologdan satış dersi

Rize Sanayici ve İşadamları Derneği (RİSİAD), genç işadamlarına yönelik düzenlediği 'Müşteri İlişkileri' konulu seminerle satış...

Rize Sanayici ve İşadamları Derneği (RİSİAD), genç işadamlarına yönelik düzenlediği 'Müşteri İlişkileri' konulu seminerle satış elemanı- müşteri ilişkilerini masaya yatırdı.
Seminerde konuşan uzman psikolojik danışman Cengiz Yıldırım, satış temsilcilerinin iyi bir psikolog gibi müşterilerini tahlil etmelerini ve ona göre hareket ederek satış yapmalarını tavsiye etti.
RİSİAD merkezinde yapılan seminere çok sayıda genç işadamı katıldı. Psikolog Yıldırım, satış temsilcisinin müşterinin psikolojik yapısını analiz ederek hareket etmesi gerektiğini ve müşterinin o anki durumuna göre uygun davranışlar sergilemesi gerektiğine dikkat çekti.
“Müşteri güvensizlik içinde ise satış elemanı aşırı iyimserlik havası yaymamalı. Müşterinin endişelerine katılarak ürünü ile ilgili net anlaşılır ve güven verici bilgiler vermeli." diyen Yıldırım, müşterinin morali bozuk ve pek konuşmak istemeyen birisi olması durumunda satış elemanının baskıcı ve aceleci davranmamasını, müşteriyi konuşturacak ortamı hazırlamasını istedi.
"Müşteri her şeyi bildiğini iddia ediyor ve her şeye itiraz ediyorsa, onu çok iyi dinleyerek ve ondan daha bilgili olduğunu ispatlamaya çalışmadan doğru bilgiyi ustaca ve onu incitmeden vermelisiniz." tavsiyesinde bulunan Yıldırım, "Müşteri kararsızlık içinde ise karar vermesi için acele etmeden, ikili sorularla seçeneğini azaltmak gerekir. İhtiyaçlarla ürün arasında somut bağlantılar kurulmalı." dedi.
Yıldırım işadamlarına şu önerilerde bulundu: "Müşteri sinirli ve acele ediyor ise bu durumda da satış temsilcisi sinirlenmeden, sabırla yaklaşarak elindeki diğer işleri bırakıp müşteriyle ilgilenmeli. Müşteriye anlayışlı ve güler yüzlü davranıp onu rahatlatmalı. Ona asla ‘Biraz anlayışlı olun. Görüyorsunuz tek kişiyim. Burada herkesin işi var. Biraz bekleyin’ şeklinde ifadeler kullanmamak gerekir.”
Toplantı sonrası bir değerlendirme yapan RİSİAD Başkanı Mustafa Külünkoğlu ise değişen ve gelişen piyasa şartlarında rekabet edebilmeleri için bu tür seminerlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz