Genç Kalmanın Sırrı Bursa'da…

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Bölümü tarafından Bursa ve Gemlik'teki termal kaynaklar...

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Bölümü tarafından Bursa ve Gemlik'teki termal kaynaklar için yapılan tahliller, kentteki sıcak su kaynaklarının şifa dağıttığını bilimsel olarak ispatladı. Analiz raporlarına göre Bursa'daki termal suyun gençleştirici etkisi de var.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Bölümü'nden Prof. Dr. M. Zeki Karagülle ile Doç. Dr. Mine Kargülle'nin imzasını taşıyan analiz raporlarından ilki Kültürpark'tan elde edilen termal suya ait. Söz konusu termal suya ait fiziko-kimyasal analiz sonuçlarını yansıtan rapor; Bursa merkezindeki bu termal suyun dejeneratif eklem hastalıkları, inflamatuar romatizmal hastalıklar, yumuşak doku romatizmaları, kronik bel ağrısı, ortopedik ameliyat ve kırıklar sonrası dönem, nevraljiler, egzema ve psoriasis gibi bazı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini ispatladı. Raporda aynı suyun genel sağlık güçlendirme kürlerinde de kullanılabileceğine işaret edilerek, şu bilgilere yer verildi:

Reklam
Reklam

"Bu özel suyun banyo uygulamaları şeklinde ve kaplıca kürlerinde uygulanan diğer ek uygulamalarla birlikte (masaj, egzersiz, hamam ve sauna) kombine kullanımı söz konusu olabilir. Böylesi kompleks termal/kaplıca kürlerinde kullanımı sağlıklı kişilerde sağlığı koruma ve güçlendirme amaçlı aşağıdaki şekillerde olabilir; ileri yaşlılık (sağlıklı bir yaşlanma için kürler), her yaşta (Wellness/Preventif kürler) ve daha dinç bir vücut ve sağlıklı organ fonksiyonları için koruyucu kürler…"

Raporda ayrıca "beslenmede florür eksikliği" durumlarında söz konusu termal sudan uygun miktarda içilmesinin yararlı ve sağlığı destekleyici olacağına da işaret edildi.

Gemlik-Terme sondaj kaynağına ait analiz raporu ise buradaki sıcak suyun da romatizmal hastalıklar, lokomotor sistemin travmatik lezyonları ve ameliyatları sonrası, psoriasis ve dermatid gibi bazı cilt hastalıkları, sudeck sendromu gibi nörovejetatif distoniler, siyatalji gibi nevraljilerin tedavisinde kullanılabileceğini ortaya çıkardı. Bu raporda ayrıca söz konusu suyun gençleştirici kür(yaşlılıkta koruyucu ve sağlığı destekleyici) etkisine de vurgu yapıldı.

Reklam
Reklam

ŞİFA KAYNAĞI BURSA

Bu arada, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa'nın şifa kaynağı olan termal kaynaklarından daha fazla yararlanılması amacıyla 2008'den bu yana önemli çalışmalara imza attıklarını hatırlattı. Termal su konusunda Bursa'nın potansiyeline dikkati çeken Vali Harput, "Kendi öz varlığımız olan, dışa bağımlı olmayan, teknik ve ekonomik avantajlara sahip, çevre dostu termal su kaynakları açısından Bursa bir hayli önemli ve tarihi bir geçmişe sahiptir. Bursa eski çağlardan beri jeotermal kaynakların çokluğuyla ve tercih edilmesiyle tanınmaktadır" dedi.

Vali Harput, Roma Dönemi'nde Kral Konstantin'in eşi Teodora'nın 500 kişi ile her sene Bursa hamamlarına geldiğini, Kanuni Sultan Süleyman başta olmak üzere birçok Osmanlı padişahının, Cumhuriyet döneminde Atatürk'ün, Libya Kralı, İran şahı ve Afgan kralının, dinlenme ve tedavi amaçlı kenti ziyaret ettiğini de hatırlattı.

DAĞYENİCE TERMAL MERKEZİ

Bursa'da bu konuda yürütülen termal çalışmaların teşvik kapsamına alınan Dağyenice Termal Turizm Merkezi ve Mustafakemalpaşa Tümbüldek Termal Turizm Merkezi ile taçlandığını kaydeden Vali Harput, şunları ifade etti:

Reklam
Reklam

"Özellikle 1/25 bin ölçekli planları onaylanan Dağyenice Termal Turizm Merkezi'nde 40-50 derece sıcaklıkta saniyede 50 litre termal su kullanılmasını planlıyoruz. Teleferikle Uludağ bağlantısı yapılacak olan Dağyenice Turizm Merkezi'nde kasaba merkezi, tiyatro ve operalar için tasarlanan kültür merkezleri, binicilik merkezi, yüzme havuzları, tenis kortları, futbol ve golf sahaları bulunacak. Termal sağlık tesislerinin yanı sıra tatil köyüne de sahip olacak Dağyenice bu haliyle sadece Bursa'nın değil, Türkiye'nin projesidir. Vizyon ve hitap ettiği kitle olarak ise dünya projesidir."

Bu arada, 7 bin yatak kapasiteli Dağyenice Termal Turizm Merkezi'nde 5 bin kişiye istihdam imkanı sunulacak. Nilüfer ilçesi sınırlarında kalan Dağyenice Bursa'nın 2023 yılındaki 5 milyon turist hedefinin yüzde 10'unu karşılayacak. Halen altyapı çalışmaları Bursa Valiliği tarafından yürütülen projeyle yerli ve yabancı birçok yatırımcı ilgileniyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: